Hlavní obsah

Vznikne nová strana, dohodli se poslanci Úsvitu. Chtějí spolupracovat s Le Penovou

• Aktualizováno

Poslanci a předsednictvo hnutí Úsvit se v úterý dohodli na založení nové strany. Má jít o platformu hájení národních zájmů, která hodlá spolupracovat mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou vedenou Marine Le Penovou. Šéf hnutí Tomio Okamura se tiskové konference nezúčastnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové hnutí Úsvit přímé demokracie na tiskové konferenci

Článek

„Poslanecký klub hnutí Úsvit pověřuje své nezávislé poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která do svých politických orgánů kooptuje poslance hnutí Úsvit a Věcí veřejných," přečetl z usnesení poslaneckého klubu jeho místopředseda Petr Adam. Ideovým východiskem nové strany má podle něj být pozitivní, nepopulistická ochrana národních zájmů.

Založení nové politické strany podpořilo i předsednictvo hnutí, uvedl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Ten se stal šéfem klubu v lednu, když proti vůli Okamury nahradil tehdejšího šéfa Radima Fialu. Černoch odmítl, že by šlo o puč proti Okamurovi. I on se podle něj může stát členem nové strany. V usnesení nicméně zaznělo, že poslanci a místopředsedové strany by měli být kooptováni do nové strany. O předsedovi se v usnesení výslovně nehovoří. Okamura na pondělním jednání klubu hlasoval proti.

Jedním z hlavních důvodů založení nové strany je podle Černocha to, že hnutí Úsvit zatím nemůže přijímat nové členy. Nová strana podle něj bude fungovat na standardních demokratických principech. Bez členské základny strana nemůže fungovat, míní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám