Hlavní obsah

Asi víme všechno lépe, kritizuje TOP 09 vládu za neúčast na konferenci o Ukrajině

Právo, tin
Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v sobotu neúčastnil bezpečnostní konference v Mnichově, seděl totiž na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Do Mnichova nedorazil kromě něj ani jediný vládní představitel. Konference, na které se řešila především situace na Ukrajině, se účastnil Zaorálkův předchůdce, předseda zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09), který vládu zkritizoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Asi víme všechno lépe a jezdit nepotřebujeme. Vypovídá to o tom, jak sami vnímáme důležitost zahraniční politiky a naopak, jak nás vnímají ve světě,“ komentoval neúčast vládních politiků na konferenci Schwarzenberg.

Zaorálek se omluvil kvůli zasedání nejvyššího stranického orgánu. Jeho mluvčí Michaela Lagronová později uvedla, že ministr dostal osobní pozvánku, proto ho nikdo z ministerstva nemohl zastoupit.

Ke kritice se přidala i opoziční ODS. „Ani mě nepřekvapuje, že vládní politici dali přednost vnitrostranickým bojům. Pak má naše zahraniční politika nějak vypadat, pak nemáme být v rámci EU na vedlejší koleji,” uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

Konference se účastnili klíčoví světoví státníci: americký viceprezident Joe Biden, německá kancléřka Angela Merkelová, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov či ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten vybídl země NATO, aby Ukrajině dodaly zbraně. [celá zpráva]

To však právě ČSSD na svém jednání odmítla. Podle ní by to jen přispělo k eskalaci konfliktu a dalším ztrátám na životech. „Naopak chceme vytvořit linii dotyku, aby se přestalo vraždit a stáhly se těžké zbraně,“ uvedl po jednání Zaorálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám