Hlavní obsah

Stropnický chce o kandidátovi do čela Vojenské policie mluvit se Zemanem

• Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že si stojí za svým kandidátem do čela Vojenské policie Pavlem Křížem. Chce o tom debatovat například s prezidentem Milošem Zemanem. Stropnický také uvedl, že Česko zřejmě nepošle zbraně Ukrajině, když se konflikt příliš vyhrotí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pořad České televize Otázky Václava Moravce. Na snímku ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Kdyby selhal diplomatický plán, tak se dodání zbraní vyloučit nedá. Nevím, kolik dnů bude na vyjednávání třeba, ale při neúspěchu může dojít k vyhrocení situace. Několik evropských států by pak Ukrajině mohlo poslat zbraně, jak se zachová Česko, je předčasné říkat. Musela by o tom jednat bezpečnostní rada státu,“ uvedl v pořadu Martin Stropnický.

O ukrajinské krizi bude podle nejnovějších informací vyjednávat ve středu Angela Merkelová, François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin v Minsku.

Podle ministra by také záleželo na tom, jak by jednání zkrachovala. Zda by odmítli férovou nabídku, případně, co by odmítli. „Za sebe jasno mám, ČR by zbraně Ukrajině dodávat neměla,“ konstatoval ministr obrany.

Ukrajina podle jeho slov potřebuje téměř všechno, od zbraní po oblečení. Separatisté jsou naproti tomu podle Stropnického velmi dobře vyzbrojeni těžkými a moderními zbraněmi. „Když někdo říká, že participace Rusů není prokázána, je to dost chatrné,“ podotkl Stropnický.

Kříž do vedení Vojenské policie

Ministr v pořadu opět zdůraznil, že stojí za svým kandidátem do čela Vojenské policie (VP) Pavlem Křížem. „Nezpochybňuji pana doktora Kříže, rozhodnutí je v moji přímé pravomoci. Chci o tom mluvit s prezidentem a s lidmi z armády, aby mi řekli své výhrady. Výběr šéfa jsem proto pozastavil,“ uvedl šéf armády.

Generál Petr Pavel před časem uvedl, že do čela VP by měl být jmenován některý z plukovníků, kteří v ní slouží, uvedl s poukazem na kariérní řád. Pozici náčelníka vojenské policie má zastávat dvouhvězdičkový generál, přičemž podplukovník Kříž by musel být povýšen o tři hodnosti, což Pavel označil za "naprosto nestandardní".

„Pracoval by tam nějaký čas jako plukovník, já v tom nevidím problém. Josef Bečvář (kandidát do čela generálního štábu - pozn.red.) taky pracoval jako plukovník v čele vojenské policie, a to dokonce pět let. Situace je vyvážená. Kříže musím představit poslancům a budu rád, když se mi je podaří přesvědčit,“ vysvětlil dále Stropnický.

Sklad ve Vrběticích by se měl zmenšit

Diskuze se rovněž dotkla tématu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Podle Stropnického zatím není jasné, co s areálem bude, záleží to údajně také na vyšetřování.

„Mám představu, co s areálem, ale je to i na dalších lidech. Bylo by likvidační, kdyby Vojenský technický ústav přišel o svůj prostor. Zkoumá a vyrábí munici a je to i zaměstnavatel,“ řekl ministr obrany a dodal.

„Poté si tam umím představit, že by tam dál fungovala firma vyrábějící chloristan amonný z raketového paliva. Zaměstnává několik desítek lidí z okolí a exportuje do zahraničí,“ konstatoval Stropnický s tím, že penalizovat tuto firmu za výbuchy by bylo zbrklé.

Podle jeho slov by v areálu měly dál fungovat tyto dvě činnosti, prostor by se měl zmenšit a stát se zbytku může zbavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám