Hlavní obsah

Pražský okruh zablokovala hromadná nehoda asi 50 aut, další byla na D1

Aktualizováno

Ve většině krajů ČR sníh v neděli trápí řidiče. Pražský okruh zablokovala na pět hodin hromadná nehoda asi čtyř kamiónů a zhruba 50 osobních aut na sedmnáctém kilometru ve směru na letiště. Auta byla po nehodě rozprostřena na délce dvou kilometrů. Záchranáři podle mluvčí Jiřiny Ernestové na místě ošetřili šest lehce zraněných lidí. Několik desítek aut včetně policistů bouralo i na D1 u Jihlavy. Dálnice byla šest hodin uzavřená.

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná nehoda na R1Video: Novinky

 
Článek

V rámci hromadné havárie, která začínala u výjezdu do ulice K Barrandovu, se podle mluvčího policie Tomáše Hulana stala postupně celá řada menších nehod. Na místo celkem dorazilo deset výjezdových policejních skupin, desítky dalších dopravních policistů se starali o odklon dopravy. Ze vzduchu situaci sledoval vrtulník.

Foto: Mapy.cz

Nehody na Pražském okruhu se táhnou od ulici K Barrandovu

Policisté na několik hodin uzavřeli nájezd z dálnice D1 na okruh, krátce po 15:00 však již auta touto cestou opět mohla. Odpoledne se pak na čas zavřel Lochkovský tunel a pro osobní auta byl otevřen tunel Cholupice, doplnilo Národní dopravní informační centrum. Provoz byl na Pražském okruhu obnoven po 16. hodině.

Foto: Novinky

Nehoda na R1

Mluvčí policie rovněž uvedl, že nehoda na páteřní komunikaci může mít souvislost s dílčí sněhovou bouří na jihu Prahy. Na místo vyjeli také záchranáři a hasiči. Mezi šesti lehce zraněnými při kolizi byly podle Ernestové čtyři děti. Záchranka je proto převezla preventivně na pozorování do nemocnice Motol.

Desítky aut havarovaly u Jihlavy

Na dálnici D1 u Jihlavy se na 117. km ve směru na Prahu stala další hromadná nehoda. Záchranka odvezla z místa nehody 19 lidí. Komunikace byla několik hodin neprůjezdná, kolem 18:00 policisté obnovili provoz v jednom pruhu.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Na 117. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu došlo před polednem k hromadné dopravní nehodě několika desítek nákladních a osobních aut.

„Jednoho pacienta s těžkým zraněním na umělé plicní ventilaci transportoval vrtulník na traumacentrum do Brna, ostatní zraněné, vesměs lehce až středně těžce, odvezly sanity do nemocnice v Jihlavě,“ shrnula ředitelka záchranky Vladislava Filová.

Foto: Mapy.cz

Hromadná nehoda blokuje provoz na 117. kilometru D1

Mezi zraněnými byly tři děti. Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové přišlo první hlášení o nehodě kolem poledne, a to ze 117. kilometru ve směru na Prahu.

„Víme, že na inkriminovaném zhruba kilometru dálnice bylo několik desítek havarovaných vozidel. Chvíli byl neprůjezdný i směr na Brno, když kvůli zásahu zdravotníků bylo nutné zajistit přistání vrtulníku,“ uvedla policejní mluvčí.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Hromadná nehoda na dálnici D1.

Dálnice D1 je po nehodě ve směru na Prahu nadále částečně uzavřená. Řidiči mohou využívat objízdnou trasu. Dálnici opustí na 119. kilometru a po silnicích nižších tříd se na D1 vrátí na 112. kilometru. Hasiči a policisté pracují na odstraňování všech následků nehod.

Tunely byly bez elektřiny

Problémy byly i na dálnici D8 kvůli výpadku elektrické energie. Uzavřeny byly oba tunely, ale už se je podařilo zprovoznit. Elektřina vypadla v tunelu v noci.

Sníh a vítr komplikují od brzkých ranních hodin dopravu na území Moravskoslezského kraje. Na otevřených úsecích silnic, hlavně na Bruntálsku, vznikají sněhové jazyky. Na Frýdecko-Místecku jsou zase na komunikacích nižších tříd vyjeté ledové koleje. Všechny silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností, řekla mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Na 117. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu došlo před polednem k hromadné dopravní nehodě několika desítek nákladních a osobních aut.

Sněžit začalo brzy ráno. „Sněžení se týká celého kraje. V průměru už připadly dva až tři centimetry sněhu. Na Novojičínsku připadlo pět centimetrů, na Frýdecko-Místecku okolo dvou centimetrů,” uvedla Vlčková. Silný vítr podle ní fouká hlavně na Bruntálsku. Řidiči tak mohou narazit na sněhové jazyky či závěje. Všechny silnice jsou podle ní se zvýšenou opatrností sjízdné.

Silnice ve středních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na jejich povrchu jsou místy zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by měli být velmi opatrní na silnicích nižších tříd v celém regionu.

Silné sněžení hrozí především na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku, se sněhem by ale měli řidiči počítat na většině středočeských silnic. Po chemickém ošetření jsou zbytky sněhu například na dálnici D5 a rychlostní silnici R4. Kluzká vozovka je i na rychlostní silnici R6.

Na Jihlavsku se po ránu vyskytují sněhové přeháňky. Na Pelhřimovsku a Žďársku navíc meteorologové evidují nárazový vítr. Dálnice D1 je sjízdná, ale řidiči si musí dát pozor na zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Podle předpovědi meteorologů budou přes den sněhové přeháňky slábnout. Ustupovat budou také nárazy větru, které zatím mohou na některých místech vytvářet sněhové jazyky.

Uzavřená silnice na Jablonecku

V Libereckém kraji musí řidiči počítat se sněhovými jazyky a větrem. Kvůli počasí zůstává pro kamióny uzavřen hraniční přechod Harrachov do Polska. Ostatní silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku na Harrachov je od sobotních 20:00 uzavřena pro kamióny. "V Harrachově napadlo přes noc 15 centimetrů sněhu. Silnici udržujeme sjízdnou alespoň pro autobusy a osobní dopravu, ale kamiony neprojedou," řekl dispečer libereckých silničářů z Nové Vsi u Jablonce nad Nisou. Nákladním vozům doporučuje policie přechod do Polska v Hrádku nad Nisou.

Silnice v Jihočeském kraji jsou po ránu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na řadě míst v regionu sněží a někde fouká i silný vítr. Intenzivnější sněhové přeháňky se vyskytují především na Táborsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Okolí Špindlerova mlýna v Krkonoších. Archivní snímek

Teploty v Jihočeském kraji se pohybují lehce pod bodem mrazu. Na Šumavě dosahují k minus sedmi stupňům Celsia. Sobotní noc byla zpočátku jasná, v jejím průběhu se postupně vytvořila oblačnost se sněhem. Meteorologové na dnešní den nevylučují možnost bouřek. Od severozápadu má místy dosahovat vítr síly až 70 kilometrů za hodinu. V nadmořských výškách od 400 metrů se na vozovkách mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

V Ústeckém kraji hrozí silný vítr a sněhové jazyky. Silničáři uzavřeli cestu u obce Kryštofovy Hamry na Chomutovsku v úseku Rusová - Výsluní. Ostatní silnice jsou s velkou opatrností sjízdné.

Sněhem zasypaná vozovka byla v noci také z Fojtovic směrem na Komáří vížku na Teplicku, kam jezdí do areálu lyžaři. Cesta už je s opatrností sjízdná. "Na horách napadlo přes noc dost sněhu a vítr ho přenáší na cesty, všechnu techniku máme v terénu," řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Meteorologové předpovídají na dnešek v Ústeckém kraji velkou oblačnost se sněžením. Čerstvý severozápadní až severní vítr s nárazy až 55 kilometrů v hodině bude slábnout až k večeru. Sněhové jazyky se tvoří od středních poloh, na horách mohou být závěje.

Reklama

Výběr článků

Načítám