Hlavní obsah

Nemocnici Na Homolce může stát plýtvání stamilióny

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Nemocnice Na Homolce by za údajné chyby ve svém hospodaření a dlouhodobé vyvádění peněz mohla podle zjištění Práva zaplatit na dodatečně vyměřených odvodech do státního rozpočtu více než 350 miliónů korun. Vyplývá to ze závěrečného protokolu o výsledku kontroly hospodaření Homolky, který loni zpracovalo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nemocnice Na Homolce

Článek

Resortní auditoři stamiliónové odvody požadují jako kompenzace za mnohočetná porušení zákona o účetnictví a rozpočtových pravidel.

Konečné slovo bude ale na Finančním úřadu pro Prahu 5, který už na základě podkladů z ministerstva zahájil své vlastní šetření. Právu to potvrdila mluvčí pražského finančního úřadu Michaela Bardonková.

Největší odvod za marže „dceřinky“

„Příslušný protokol máme k dispozici a  jsou prováděny úkony k prověření  uvedených  informací,“ konstatovala mluvčí. Podrobnosti ale uvést odmítla.

Kontroloři každopádně mimo jiné chtějí, aby Homolka odvedla do státního rozpočtu necelých 300 miliónů za podle nich nezákonný systém dodávek zdravotnického materiálu nemocnici přes její dceřinou společnost Holte Medical. Právě 295 miliónů totiž byla v letech 2011 až 2013 její marže, což audit označil za nehospodárné.

Finančně pocítit by nemocnice podle ministerstva měla i akceptování obchodních marží další kritizované dceřiné společnosti Holte, stejně jako nehospodárné platby v její prospěch za poradenství, vedení účetnictví nebo provádění interního auditu. Na tyto nedostatky v řádu desítek miliónů upozornilo Právo už v polovině ledna.

Celkový součet požadovaných finančních trestů činí více než 357 miliónů korun a jsou v něm zahrnuty i špatně vykazované jízdy ve služebních vozidlech nebo údajně zbytečně vynaložené náklady na udržování bankovního úvěru.

Kromě odvodů, které odpovídají v jednotlivých bodech způsobené škodě, by mělo být vyměřeno i příslušné penále. Jestli k tomu ale nakonec dojde, není v tuto chvíli jasné. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové totiž není pohled ministerstva rozhodující.

Poslední slovo mají daňaři

„Je to finanční úřad, kdo za případné uložení odvodů nebo penále odpovídá,“ vysvětlila mluvčí s tím, že teoreticky je tak možný i jiný závěr, než jaký předtím učinila resortní kontrola.

Nový ředitel Homolky Ivan Oliva některé kritizované smlouvy s Holte zrušil a připravuje na likvidaci všechny problematické dceřiné společnosti. Právě přes ně totiž podle kontroly ministerstva peníze z Homolky dlouhodobě a ve velkém odtékaly. Ministerstvo kromě finančních orgánů předalo výsledky kontroly také protikorupční policii, která se systémem financování nemocnice zabývá v trestní rovině.

Kvůli podezření z korupce a manipulací s veřejnými zakázkami už byl loni v červnu zatčen a obviněn někdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý a jeho náměstek Michal Toběrný. Lidové noviny v této souvislosti informovaly, že Homolka teď v rámci trestního řízení požaduje po Dbalém za údajné tunelování nemocnice náhradu škody ve výši 62 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám