Hlavní obsah

Teplota na západě Čech klesla pod minus dvacet stupňů

Aktualizováno

Mrazivé sobotní ráno zažili obyvatelé na západě Čech. Teplota například v Šindelové na Sokolovsku klesla mírně pod minus 20°C. Silnice jsou promrzlé a místy mohou klouzat. Meteorologové také v sobotu varovali před silným větrem, který v nárazech může dosahovat až 70kilometrové rychlosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Dnes ráno klesla na Šindelové teplota na minus 20,7 stupně Celsia," informoval pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Rudolf Kovařík.

Hranici minus patnácti stupňů ale překonal také teploměr Konstantinových lázních, Rolavě nebo v Jelení či v Lanškrouně na Orlickoústecku a Horské Kvildě. Po desáté hodině ale začaly teploty postupně růst. Ve zmíněné Šindelové se teplota pohybovala kolem minus deseti stupňů.

Rtuť teploměru se pod minus deset stupňů dostala i na jiných místech republiky. Kromě horských oblastí například ve Vrchlabí, Rýmařově, Jihlavě a Žatci.

Varování před silným větrem

V sobotu má být podle meteorologů jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty -2 až +2 °C, na horách kolem -5 °C.

Meteorologové varovali před silným větrem, který v nížinách dosáhne v nárazech 50 až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů v hodině. Zároveň přijdou od západu sněhové přeháňky, někde bude sněžit trvale.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro Čechy od sobotních 20:00, pro Moravu od půlnoci.

"V polohách nad 400 metrů nad mořem se proto budou místy tvořit sněhové jazyky. Na Moravě a ve Slezsku se díky již ležícímu sněhu budou tvořit sněhové jazyky i v nižších polohách. Na horách se mohou místy vytvářet i závěje," uvádí ČHMÚ.

Stupeň nebezpečí hodnotí meteorologové jako nízký, sněhové jazyky mohou ale způsobovat komplikace v dopravě. Řidiči by proto měli zvýšit ostražitost, turisté a lyžaři na horách dbát na upozornění horské služby.

Počasí bude v Česku ovlivňovat studený a vlhký vzduch od severozápadu proudící mezi hlubokou tlakovou níží nad severozápadním Ruskem a mohutnou tlakovou výší nad Británií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám