Hlavní obsah

Plán péče o Šumavský národní park neplatí, rozhodl soud

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost, kterou podalo ministerstvo životního prostředí kvůli sporu o plán péče šumavského národního parku pro roky 2014 až 2017.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

NSS tak potvrdil prosincový výrok pražského městského soudu, který ministerstvu nařídil, aby zrušilo plán péče o šumavský národní park. [celá zpráva]

Obce v žalobě mimo jiné uváděly, že jim plán brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. Starosta Modravy a předseda Svazu obcí NP Šumava Antonín Schubert v tiskovém prohlášení rozsudek přivítal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Správa NP již zahájila práce na přípravě nového plánu péče a veškerá pozornost tak nyní bude zaměřena na jeho rychlé projednání a schválení. Je v zájmu nás všech, tedy jak ministerstva životního prostředí, tak Správy NP Šumava a věříme, že i obcí, aby nový plán péče začal platit nejpozději v roce 2016,” uvedl resort s tím, že návštěvníků se rozhodnutí soudu nijak nedotkne.

Plán péče stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les nebo vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám