Hlavní obsah

Hejtman Karlovarského kraje se stále hledá, ČSSD je ochotná ustoupit od svého favorita

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Dohoda o obsazení křesla hejtmana Karlovarského kraje stále neexistuje. Posun nepřineslo ani třetí kolo vyjednávání koaličních partnerů sociálních demokratů a komunistů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Josef Novotný (ČSSD) si ponechal funkci poslance a křeslo hejtmana opustil.

Článek

Hlavní novinkou je podle informací Práva kompromisní návrh, že kandidátem ČSSD na místo hejtmana Karlovarského kraje, které tento post podle koaliční dohody má patřit, nemusí být nakonec Jakub Pánik.

Sociální demokraté totiž ve středu přišli s návrhem, že se Pánika vzdají, když Eva Valjentová skončí na postu první náměstkyně hejtmana a z krajské rady odejde v minulosti velkou částí veřejnosti kritizovaný Václav Sloup (oba KSČM). Valjentová je přitom kandidátkou komunistů na post hejtmanky.

Ani jedna strana nechtěla záležitost komentovat. „Na ničem jsme se nedohodli. Nebudu nic komentovat,“ uvedl karlovarský krajský předseda ČSSD, hejtmanův náměstek a starosta Chebu Petr Navrátil. Další kolo jednání se uskuteční v pondělí 9. února.

Jednání pokračují

„ČSSD přišla s návrhy, které budeme nyní diskutovat uvnitř strany,“ uvedla Eva Valjentová a dodala: „K jejich návrhům se tedy nebudu zatím vyjadřovat“.

Vyjádřit se odmítl také Sloup. „To jsou takové nápady, s kterými někdo přijde, ale já dávám všemu čas. Nekomentuji tento jejich návrh, dokud nebude na stole dohoda,“ uvedl.

Pánik hovořil jako jednoznačný kandidát soc. dem. na místo hejtmana. „Do jednání krajského zastupitelstva, kde má volba hejtmana proběhnout, zbývá ještě osm dní. Nevidím důvod, proč bych neměl být kandidátem ČSSD na hejtmana. O tom bych něco jako člen krajského vedení strany přeci věděl,“ uvedl Pánik.

Komunisté ho ale nechtějí. „My a priori neprosazujeme paní Valjentovou, ale jen říkáme, ať přijdou s někým jiným než s Pánikem,“ uzavřel Jakubík. Pánika kritizují, protože byl v minulosti vyšetřován policií. Ta ale vyšetřování ukončila jako bezpředmětné.

Výběr článků

Načítám