Hlavní obsah

Soudce se nemůže rozhodnout, zda kvůli platům podá ústavní stížnost

Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa se nemůže rozhodnout, zda podá stížnost k Ústavnímu soudu proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který přiřkl soudcům nárok na zpětné dorovnání platu. K podání stížnosti Jirsu v úterý vyzvala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Doufal jsem, že tahanice skončí rozhodnutím NS," řekl Jirsa, který připomněl, že platy v justici jsou předmětem mnohaletých sporů a tématem dlouhé série nálezů Ústavního soudu (ÚS).

Vláda podle úterního vyjádření Bohuslava Sobotky nechce platy státních zástupců a soudců vyplácet zpětně. Proto hledá způsob, jak spor dostat před ÚS. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rozhodnutí má dva měsíce

Stížnost mohou podat pouze účastníci sporu, tedy soudkyně, která žalobu podala, a předseda Okresního soudu Brno-venkov, proti kterému žaloba směřovala.

Jirsa uvedl, že je ve schizofrenním postavení – na jedné straně je soudcem, zároveň ale zastupuje stát. „Po různých konzultacích budu muset zvažovat, jak v této věci dál postupovat, to není otázka dne ani týdne, je potřeba to nějakým způsobem promyslet," uvedl Jirsa. Na rozhodnutí má dva měsíce.

Není přitom jisté, zda by se ÚS Jirsovou stížnosti zabýval. Takzvaná aktivní legitimace státu k podání stížnosti je totiž sporná. Soud ji v soukromoprávních záležitostech, kde stát vystupuje prakticky jako právnická osoba, většinou připouští. V tomto případě by záleželo na úvaze senátu, kterému by stížnost připadla, řekl generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil.

Spor o zpětné vyplácení

NS nedávno rozhodl, že ministerstvo práce a sociálních věcí nepoužívá při stanovování platů správný statistický údaj. Korektní výpočet znamená vyšší platy, a to nejen pro soudce. Sporné rozhodnutí obsahuje také pasáž o zpětném doplácení mezd na základě starších nálezů ÚS o platových restrikcích v justici. Podle vlády ale ÚS se zpětným doplácením nepočítal.

Ministerstvo spravedlnosti zatím odhaduje částku, kterou by mělo doplatit soudcům a státním zástupcům, téměř na 1,7 miliardy korun. Z úterního vyjádření náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta v České televizi vyplynulo, že pokud by stát musel vyplatit oprávněným skupinám doplatky zpětně za tři roky, stálo by to 2,5 miliardy korun a na další půl miliardy vyjde příslušné navýšení mezd v letošním roce.

Reklama

Související články

Soudci a politici dostanou dvě miliardy

Soudci, žalobci, ale také politici zatnou ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) do letošního rozpočtu nečekaně téměř dvoumiliardovou sekeru, s níž vláda...

Výběr článků

Načítám