Hlavní obsah

ANO vyvolalo kvůli zákazu kouření spor v koalici

Právo, Jan Martinek
Praha

Přes optimistická prohlášení poslanců a jejich stran, že zákaz kouření ve veřejných prostorách tentokrát už opravdu projde, není výsledek v dohledu. Důvodem je vnitrokoaliční svár. Babišovci a soc. dem. se přou, který z jejich návrhů by měl být schválen. Mohlo by se tak stát, že nakonec neprojde ani jeden.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Novelu protikuřáckého zákona připravuje ministerstvo zdravotnictví pod vedením Svatopluka Němečka (ČSSD). Ten oprášil novelu, kterou chtěl prosadit už jeho předchůdce Leoš Heger ve vládě Petra Nečase. Podle ní by měl úplný zákaz kouření platit nejen v restauracích, ale třeba i na koncertech, v nádražních halách, v kinech či divadlech.

Zákon by rovněž zakazoval prodej alkoholu a cigaret v automatech, restaurace by musely povinně nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. [celá zpráva]

Jenže Němečkův zákon je nyní teprve v meziresortním připomínkovém řízení, pak půjde do vlády a do Sněmovny by se mohl dostat nejdřív v dubnu.

Proti němu ale stojí novela zákona, kterou už loni předložil poslanec ANO Radek Vondráček. Ta je o poznání jednodušší – navrhuje pouze zakázat kouření v restauracích, kde se podává jídlo.

Je velmi nešťastné, abychom závodili o to, jestli do Sněmovny přijde dřív vládní návrh, nebo poslanecký
Roman Sklenák, šéf poslaneckého klubu ČSSD

Na rozdíl od Němečkova návrhu by poslanci o novele z dílny ANO mohli jednat v prvním kole už příští týden. Někteří poslanci ČSSD ale radši počkají na projekt svého ministra.

„V této věci nebudeme mít závazné hlasování čili záleží na jednotlivých poslancích. Nicméně si myslím, že je velmi nešťastné, abychom závodili o to, jestli do Sněmovny přijde dřív vládní návrh, nebo poslanecký. Kloním se spíš k tomu, zakázat kouření vládní novelou,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Bělobrádek zřejmě hlasovat nebude

Stejně mluví i předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek, který také podpoří návrh svého vládního kolegy. Připustil, že pro návrh ANO hlasovat nebude.

Foto: Právo

Zákaz kouření v Evropě

„Přemýšlím, že ho nepodpořím, zdržím se hlasování. Dávat poslanecké návrhy v okamžiku, kdy ministerstvo připravuje vlastní návrh, není úplně standardní. Jsem připraven jednat o ministerském návrhu, to má větší štábní kulturu,“ sdělil Právu Bělobrádek.

„Nápady v poslaneckém návrhu lze využít při projednávání ve výborech. Nejsem pro zbytečné zahlcování Sněmovny,“ dodal.

Přesvědčit partnery

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek však doufá, že koaliční partnery přesvědčí, aby jejich návrh podpořili.

„Nechceme se dohadovat s kolegy z ČSSD o tom, čí návrh je lepší. Návrh kolegy Němečka je širší, náš je mnohem jednodušší. Navíc leží ve Sněmovně už půl roku. Rychlejší bude určitě schválit náš návrh,“ řekl Právu Faltýnek. „Budeme jednat v rámci koalice, aby jej podpořili,“ dodal.

Někteří poslanci ČSSD návrh ANO podpoří, například Jaroslav Krákora. „Jako dětský lékař si nemohu dovolit hlasovat proti zákazu kouření. Je šance, že by návrh ANO mohl projít. Ale vládní návrh by měl mít přednost. Záleží na tom, jak se politicky domluvíme v koalici,“ uvedl pro Právo.

Většina klubu podpoří zákaz kouření ve společných prostorách
Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Podle soc. dem. Jeronýma Tejce by se měly oba návrhy projednávat ve společné rozpravě. „Nebránil bych se poslat návrh ANO do druhého čtení, je ale otázkou, jestli má smysl, aby Sněmovna projednávala dvakrát totéž téma,“ řekl Právu Tejc.

Jak by hlasoval, neprozradil.

„Jsem tolerantní nekuřák a oba návrhy jsou v něčem dost radikální. Uvítal bych, abychom je projednali najednou,“ uvedl.

Pro zákaz kouření bude zřejmě hlasovat i opoziční TOP 09. Podle místopředsedkyně Heleny Langšádlové se ale klub teprve rozhodne, kterou variantu podpoří.

„Bude volné hlasování, ale většina klubu podpoří zákaz kouření ve společných prostorách,“ sdělila Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám