Hlavní obsah

Vláda odmítá zpětně doplácet platy soudcům, spoléhá na Ústavní soud

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Vláda Bohuslava Sobotky bude hledat cesty, jak se vyhnout vyplácení ušlé mzdy soudcům, kteří na základě špatného výpočtu ministerstva práce dostávali několik let nižší plat. Sobotka chce, aby případ řešil Ústavní soud. Platí ale, že od roku 2015 vzrostou mzdy jak soudcům, tak politikům a jiným ústavním činitelům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Po dnešním jednání je zřejmé, že jedna část rozhodnutí Nejvyššího soudu je v rozporu s předcházejícím rozhodnutím Ústavního soudu a tady budeme hledat cestu, jak se jako vláda obrátit na Ústavní soud,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jednání se zúčastnila i ministryně spravedlnosti Helena Válková nebo předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a Pavel Šámal.

Rozpor se podle Válkové vztahuje k verdiktu Ústavního soudu z roku 2003, z něhož podle ní plyne, že nelze zpětně doplácet platy ústavních činitelů až do roku 2015. „To, co je dozadu, tak takovéto nároky by se neměly uplatňovat,“ prohlásila.

Sobotka vzývá Ústavní soud

„Hledáme všechny možnosti, jak se obrátit na Ústavní soud, abychom dosáhli toho, že Ústavní soud tuto část rozhodnutí Nejvyššího soudu bude moci posoudit, protože rozpor, který tady je, je viditelný na první pohled," komentoval jednání Sobotka.

V celé záležitosti totiž nejde o malé peníze. Stát by totiž musel soudcům vyplatit zhruba 1,7 miliardy korun.

Vláda sama o sobě se na Ústavní soud obrátit nemůže, to může udělat pouze předseda okresního soudu Brno-venkov coby účastník řízení, v němž se jedna ze soudkyň domáhala ušlé mzdy. „Nicméně v zájmu péče řádného hospodáře o veřejné rozpočty je na místě apelovat, aby se využily veškeré možnosti,“ podotkla Válková.

Politici dostanou přidáno

Nehledě na to ale platí, že počínaje rokem 2015 vzrostou platy všem ústavním činitelům, tedy nejen soudcům, ale třeba i politikům, na základně správného výpočtu platové základny.

„Pokud jde o rok 2015 a rozhodnutí Nejvyššího soudu, tak pro futuro nemáme jinou možnost než toto rozhodnutí NS respektovat, tady platí principy právního státu a toto rozhodnutí NS není v rozporu s ničím. Vláda nemá jinou možnost než toto rozhodnutí respektovat,“ řekl Sobotka.

Nová platová základna v případě soudců se má zvýšit o 4731 Kč, u žalobců o 4257,90 a politiků o 3548,25 korun měsíčně.

O záležitosti bude ve středu jednat také vláda a koaliční rada, na kterou Sobotka přizval i ministryni spravedlnosti a práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám