Hlavní obsah

V břiše jsem měl 13 litrů vody, řekl pacient po rekordní transplantaci pěti orgánů

Praha

V evropsky unikátní operaci dostal pacient pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Bartoloměj Pešta loni v půli prosince poprvé pět orgánů najednou - žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo. Necelé dva měsíce po zákroku se podle svých slov cítí dobře. „Po dlouhé době vypadám normálně a raduju se z každého dne s rodinou,“ řekl Pešta.

IKEM loni transplantoval rekordní počet orgánůVideo: Novinky

 
Článek

„To se nedá vůbec srovnat, je mi báječně, sice jsem stále trochu slabý, rychle se unavím, ale postupně nabírám síly. Každý den je mi lépe a lépe. Mám sice nějaká omezení, musím stále nosit roušku a rukavice, ale už můžu jíst i normální jídlo, za což jsem velmi rád,“ řekl bývalý zedník Bartoloměj Pešta z Plané u Mariánských Lázní, který jako první v Česku dostal najednou pět orgánů. [celá zpráva]

Před onemocněním sportoval, třikrát týdně běhal. Teď musí zatím počítat s řadou omezení, snaží se ale dostat co nejdřív do normálního života. Nejvíc je spokojen s tím, že už konečně nemá velké břicho jako před transplantací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Operace se nebál

„Míval jsem tam až třináct litrů vody, což bylo hrozné, teď po dlouhé době konečně zase vypadám normálně a raduju se z každého dne s rodinou. Jsem rád, že se to vše podařilo,“ uvedl pacient, který zároveň lékařům poděkoval.

Operace se prý vůbec nebál, lékařům věřil, že ho dají do kupy. Když se po zákroku probudil a viděl na sobě samé dráty a hadičky, nemohl uvěřit, že už je vše za ním. Doma ho čeká žena, která se o něj bude starat. Těší se také na to, až bude moci chodit na vycházky se psem.

Foto: Novinky

Pacient Bartoloměj Pešta s lékařem Jiřím Froňkem.

Pacient byl propuštěn domů začátkem roku, v současnosti je krátce hospitalizován. Byl mu proveden plánovaný zákrok a brzy ve středu bude moci nemocnici opustit.

Největší riziko komplikací je podle přednosty kliniky transplantační chirurgie Jiřího Froňka v prvním roce po transplantaci, z toho nejvíc v prvních třech měsících. „Na druhou stranu ty komplikace, které hrozí, známe a můžeme jim buď předcházet, nebo je včas diagnostikovat,” dodal.

U pacientů po pětinásobné transplantaci se kontroluje funkce jednotlivých orgánů, hladiny léků, včetně přípravků na potlačení imunity, aby byly účinné a zabránily tomu, že tělo orgán odmítne. Opakovaně se z nich odebírají vzorky, hlavně z tenkého střeva, aby byly včas zachyceny první známky případné odmítavé reakce a léčbu potlačily.

Nejvyšší počet dárců orgánů

Jen deset dní po Bartoloměji Peštovi dostal pět orgánů včetně tenkého střeva další pacient. Obě pětinásobné transplantace jsou začátkem programu transplantací tenkého střeva v Česku, v současnosti na ni čeká několik dalších pacientů.

Oproti předchozímu roku stouply v IKEM počty transplantovaných orgánů o 25. [celá zpráva] Týdně lékaři provádějí v průměru téměř deset zákroků, kdy pacient dostane jeden i více orgánů najednou. Navíc často ojedinělými metodami, které jsou kvůli náročnosti a složitosti málo využívané. IKEM měl loni 122 dárců orgánů, což je doposud nejvyšší počet.

Reklama

Výběr článků

Načítám