Hlavní obsah

IKEM loni transplantoval rekordní počet orgánů

Novinky, ČTK, mak, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni provedl transplantace rekordních 484 orgánů. Pracoviště, na něž připadá 60 procent všech transplantací v zemi, patří mezi nejvýkonnější transplantační centra v Evropě.

IKEM loni transplantoval rekordní počet orgánůVideo: Novinky

 
Článek

Oproti předchozímu roku stouply v IKEM počty transplantovaných orgánů o 25, informoval v úterý přednosta transplantcentra Pavel Trunečka. Týdně lékaři provádějí v průměru téměř deset zákroků, kdy pacient dostane jeden i více orgánů najednou. Navíc často ojedinělými metodami, které jsou kvůli náročnosti a složitosti málo využívané.

„Historicky nejvyššího počtu transplantací se nám podařilo dosáhnout například u jater. Zvládli jsme transplantovat 119 jaterních štěpů, což je oproti loňsku nárůst o téměř 40 procent, a pak také u slinivky břišní, tady jsme se s koncem roku 2014 dostali na 40 orgánů, z čehož 33 bylo v kombinaci s ledvinou,” upřesnil přednosta.

Transplantace pěti orgánů zároveň

Za vůbec největší loňský úspěch označil transplantaci pěti orgánů najednou, včetně první transplantace tenkého střeva. Pacient byl propuštěn domů začátkem roku, v současnosti je krátce hospitalizován, byl mu proveden plánovaný zákrok a brzy bude opět propuštěn domů. Dnes, necelé dva měsíce po zákroku, se mu podle Trunečky daří velmi dobře. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Přednosta transplantcentra IKEM Pavel Trunečka

„To se nedá vůbec srovnat, je mi báječně, sice jsem stále trochu slabý, rychle se unavím, ale postupně nabírám síly. Každý den je mi lépe a lépe. Mám sice zatím dietu a nějaká omezení, ale už můžu jíst i normální jídlo, za což jsem velmi vděčný," řekl novinářům Bartoloměj Pešta, který jako první v Česku dostal najednou pět orgánů.

Nejvíc je ale spokojen s tím, že už konečně nemá velké břicho jako před transplantací. „Míval jsem tam až třináct litrů vody, což bylo hrozné, teď po dlouhé době konečně zase vypadám normálně a raduju se z každého dne s rodinou. Jsem rád, že se to vše podařilo," shrnul pacient.

Na tenké střevo čeká řada pacientů

Jen deset dní po prvním pacientovi dostal pět orgánů včetně tenkého střeva další pacient, operace se zdařila a pacientovi se daří dobře, doplnil Trunečka.

Obě pětinásobné transplantace jsou začátkem programu transplantací tenkého střeva v Česku, v současnosti na ni čeká několik dalších pacientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám