Hlavní obsah

Munice v lese na Břeclavsku ohrožuje lidi

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednicko-valtický areál na Břeclavsku je mimořádný turistický tahák, ale jeho okolí zčásti i nebezpečné území. Číhá tam velké množství nevybuchlé munice ještě po nacistech. A úřady se teď domlouvají, kdo území za desítky miliónů korun vyčistí, aby zvědavcům už nic neublížilo.

Foto:

Článek

Jde o Boří les u Břeclavi, kde koncem druhé světové války byla vyhozena do vzduchu německá muniční továrna Muna. (Dříve Novinky mylně uvedly, že Boří les leží blízko Lednice).

Velká část sedmisethektarového lesa je od války plná rozmetaného pyrotechnického materiálu. Podle zprávy, kterou vládě předkládají ministři zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a kterou má Právo k dispozici, to může být nejen nevybuchlá munice, ale i rakety.

Vyčištění lesa léta nikoho netlačilo, protože byl součástí hraničního pásma s Rakouskem, kam lidé nesměli.

Od války několik smrtelných úrazů

Pozůstatky po muničce armáda i s pomocí resortu zemědělství a peněz EU postupně, ale velmi pomalu do roku 2003 likvidovala. Zatím je vyčištěno cca 250 hektarů, odkud bylo odstraněno 35 tisíc kusů munice. Ta ale dosud zůstává na 500 hektarech.

Foto:

O úplném odstranění se ale mluví až nyní. Skončit mají dlouhé dohady, kdo to má vlastně dělat a za jaké peníze. Práce to ale bude nejméně na dalších deset let.

Pyrotechnici jsou přitom zejména po výbuších ve Vrběticích velmi žádanou profesí. Policie disponuje pouze 25 odborníky, kteří musejí zajišťovat každodenní úkoly po celé republice.

Houbaři sbírají také munici

Armáda bude mít pro změnu plné ruce práce ve vojenském újezdu Brdy, který bude k 1. lednu 2016 zrušen.

„Po tom, co bylo zrušeno tzv. hraniční pásmo, je zasažená oblast fakticky veřejně přístupná, i když lokalita je označena jako nebezpečná a místní obyvatelstvo je s nebezpečím obeznámeno,“ tvrdí ministři ve své zprávě o Bořím lese.

Tamní senátor Jan Hajda (ČSSD) ale mluví jinak. „Je tam hodně nevybuchlé munice,“ říká Hajda. „Les je označen, ale chybí tu pořádné varování pro turisty, že je tu nebezpečno,“ řekl Právu. „Město na vyčištění nemělo léta peníze a bývalému vedení Lesů ČR, kterým území patří, se do odstranění munice nechtělo,“ uvedl senátor.

„Chodí tam často houbaři a problém dělají lidé, kteří si nalezenou munici nosí domů. Při manipulaci jim to pak bouchne pod rukama. Od války už tu bylo několik smrtelných úrazů,“ dodal.

Jako šéf hospodářského a zemědělského výboru připomněl další problém. „Les v některých místech má přestárlost 60 i 70 let a je ho třeba vytěžit a omladit. To ale kvůli munici nejde,“ podotkl Hajda.

Vypsali výběrové řízení

Nyní se situace podle Hajdy změnila, neboť nový generální ředitel Daniel Szórád se k problému postavil vstřícně.

Na letošní lednové schůzce se zástupci jihomoravského kraje a města Břeclav, resortů obrany, vnitra i zemědělství, včetně Lesů ČR, dohodli, že kvůli zaneprázdněnosti policejních i armádních pyrotechniků, budou muset zajistit Lesy ČR výběrové řízení na pyrotechnický průzkum. Ministerstvo zemědělství, jako zakladatel podniku, to neodmítlo.

Podílet se na akci bude organizačně i finančně Policie ČR. Největší podíl peněz ale dají Lesy. Podle dokumentu, který má Právo k dispozici, během osmi až deseti let je to bude stát až 50 ­milió­nů korun.

Munici převezme a zlikviduje policie

Úkol Lesů není nijak snadný. V ČR je nyní jen 16 firem se zbrojní licencí k pyrotechnickému průzkumu. Situaci ještě ztěžuje to, že samotný průzkum může dělat jen držitel další speciální licence, a těch je ve zmíněných firmách jen 31. Firma, která zakázku získá, bude muset zpracovat technologický postup, který si nechá schválit policií. Ta bude vše kontrolovat, munici převezme a na své náklady ji zlikviduje.

„Pokud se podaří získat a ve výběrovém řízení vybrat kvalifikované zájemce o provedení pyrotechnického průzkumu v lokalitě Boří les, půjde o akci nejen finančně velmi náročnou, ale i dlouhodobou, protože reálně lze předpokládat, že ročně nebude asanováno více než cca 50 ha kontaminovaných lesních pozemků,“ uvádí zpráva pro vládu.

Pokud ji ministři schválí, pak by výběrové řízení mělo proběhnout do poloviny letošního roku. Samotný průzkum by mohl začít ve třetím čtvrtletí 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám