Hlavní obsah

Projekt opencard se ocitne bez podpory

Firma eMoneyServices, která je majitelem práv ke kartě opencard, v neděli zřejmě přestane projekt podporovat. Řadu měsíců nemá uzavřenou smlouvu s Prahou, a nehodlá proto dál ručit za bezproblémový chod systému. Co přesně to bude pro fungování opencard znamenat, nedokážou Praha ani EMS nyní říct. Obě strany se mají znovu sejít ve čtvrtek ráno.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Opencard spolu s několika typy papírových kuponů.

Článek

EMS oznámila, že bez platných smluv odejde z projektu na konci ledna, a to podle mluvčího firmy Martina Opatrného nadále platí. "Jsme připraveni vyjednávat. Na našem postoji se ovšem nic nemění," řekl v pátek ČTK.

Primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) už minulý týden připustila, že mohou nastat problémy s vydáváním nových karet. Pro stávající uživatele to ale podle ní žádné omezení znamenat nebude. Už ve středu 28. ledna, tedy den poté, co Praha schválila vydávání papírových kuponů, zkolaboval portál pro online objednávání karet.

"Ke kolapsu může dojít kdykoli, ale také se nemusí stát nic, nikdo to není schopen predikovat," tvrdí mluvčí EMS Opatrný. Systém mohou ohrozit třeba hackerské útoky nebo systémové chyby. Problémy tak podle Opatrného mohou nastat nejen pro nové zákazníky, ale i pro ty nynější, třeba při přepravní kontrole nebo při používání validátorů.

Projekt opencard vznikl v éře primátora Pavla Béma (ODS) a podle kritiků je spojen s nevýhodnými smlouvami. Karta, která slouží především jako tramvajenka, stála přes 1,35 miliardy korun a dosud si ji vyzvedlo více než 1,2 miliónu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud. EMS tvrdí, že jí město dluží 170 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Opencard může mít od února problémy

Podpora opencard ze strany dodavatelské společnosti eMoneyServices (EMS) může v únoru skončit. Závisí to prý na tom, jak poběží jednání s městem. EMS od Nového...

Výběr článků

Načítám