Hlavní obsah

Stát vrátí olomouckému arcibiskupství zámek v Kroměříži

– Kroměříž • Aktualizováno

Stát vydá v církevních restitucích olomouckému arcibiskupství barokní zámek v Kroměříži. České televizi (ČT) to v pátek řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zámek je spolu s okolními zahradami zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Kroměříži

Článek

"Je to otázka jenom času, v tomto případě ne dlouhého, kdy dojde k převodu tohoto majetku původnímu majiteli a staviteli, protože to byli právě olomoučtí arcibiskupové," řekl ČT Herman. Stát při rozhodování o vydání památky dlouho prověřoval, zda přilehlá Podzámecká a nedaleká Květná zahrada vždy patřily historicky k zámku.

"Požádali jsme o zámek, protože tvoří jeden celek s inventářem, který nám nepřestal patřit," řekl televizi olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Církvi patří momentálně v zámku desítky tisíc předmětů. Mezi nejcennější se řadí například Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obrazy a mobiliář kroměřížského zámku projdou nyní rukama restaurátorů. Projekt za 19 miliónů korun zahrnuje práce na 36 obrazech a 28 kusech historického nábytku. Většinu prostředků na akci, jejímž smyslem je záchrana ohrožených předmětů z uměleckých sbírek arcibiskupství, přislíbilo ministerstvo financí v rámci norských fondů, sdělil už ve středu ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Obrazárna kroměřížského zámku je po Národní galerii druhá nejvýznamnější v Česku. Celý soubor více než 500 obrazů představuje unikátní sbírku i v evropském měřítku. Obsahuje plátna a desky věhlasných autorů, jako jsou Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám