Hlavní obsah

Babiš vládne popularitě stranických předsedů, boduje u tří čtvrtin lidí

Novinky, jas

Nejlépe hodnoceným předsedou parlamentních stran je šéf ANO Andrej Babiš, jehož pozitivně vnímá 72 procent občanů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je kladně hodnocen 63 procenty dotázaných. Lídra hnutí Úsvit Tomia Okamuru příznivě hodnotí 46 procent respondentů. Plyne to z průzkumu STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra stranickým představitelům

Článek

Za nimi následuje šéf lidovců Pavel Bělobrádek, kterého pozitivně vnímá 41 procent občanů. Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a lídra KSČM Vojtěcha Filipa pozitivně vnímá shodných 31 procent dotázaných. Šéfa ODS Petra Fialu kladně hodnotí 19 procent lidí.

„V dlouhodobé perspektivě můžeme pozorovat téměř neměnné hodnocení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. V hodnocení Bohuslava Sobotky nejsou zásadní propady, po určitém poklesu podílu pozitivních názorů v roce 2012 se hodnocení předsedy ČSSD postupně zlepšuje. U Karla Schwarzenberga je patrné období pozitivního obrazu v českém veřejném mínění v letech 2009 až 2010, poté propad, který zastavilo období prezidentské kampaně, a v posledním roce a půl se hodnocení předsedy TOP 09 opět spíše zhoršuje,“ všimla si agentura.

Konstatovala také, že Babiš „nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran“ a pozitivně jej hodnotí nadpoloviční většina stoupenců všech stran. Podobně dobře si stojí i Sobotka, jehož obraz se postupně zlepšuje i mezi příznivci pravicových stran, připomněla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám