Hlavní obsah

Sníh a ledovka komplikují dopravu v Česku. Na Karlovarsku stojí v kopcích kamióny

Aktualizováno

Sněžení a vznikající ledovka komplikují dopravu v Karlovarském kraji. Na několika silnicích kvůli tomu kamióny nemůžou vyjet kopce. Sněhové jazyky a silný vítr komplikují dopravu také na jižní Moravě, Olomoucku a Ústecku. Také v Libereckém kraji může v horských oblastech sníh na silnicích působit problémy.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od 04.00Video: ČHMÚ

 
Článek

V noci na pátek v Karlovarském kraji sněžilo a místy napadlo i několik centimetrů. Sníh se ale na některých místech mění na silnici v ledovku.

U Bečova nad Teplou je silnice na Plzeň téměř nesjízdná. Na silnici je tam až pět centimetrů sněhu. Ve stoupání tam uvízly už čtyři kamióny. Kamión se vzpříčil i u odbočky na Vodnou a u Krásného Jezu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problémy mají kamióny i na silnici z Ostrova na Chomutov. Mezi Damicemi a Květnovou stojí také kamión, který nemůže vyjet kopec. U Kynšperka na silnici R6 zase ráno skončilo osobní auto na střeše. Silničáři doporučují řidičům opatrnost na hlavních i vedlejších silnicích.

Přívaly sněhu na Ústecku

Silné sněžení zasáhlo také Ústecký kraj. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, v horských úsecích se místy tvoří sněhové jazyky.

Kolona kamiónů na několik desítek minut zablokovala provoz na silnici I/7 z Chomutova na Německo. Kamióny mají problém vyjet stoupání.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

"Silnice je ošetřená, kolona už se rozjela," řekla náměstkyně ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenka Holovská. Silničáři mají v terénu veškerou techniku.

Na silnici I/13 v Chomutově narazila dodávka do veřejného osvětlení a částečně zasahuje do levého jízdního pruhu. Nehoda dvou osobních aut komplikuje dopravu i v nedalekých Otvicích. Dva osobní vozy se srazily v ulici Přístaviště v centru Ústí nad Labem. Nehody se obešly bez zranění.

Námraza na Liberecku

Před tvorbou sněhových jazyků v horských oblastech varují silničáři také v Libereckém kraji, kde fouká silný vítr. Místy se na silnicích může vyskytovat i námraza.

Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je nadále uzavřená silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově.

Při cestě do Polska mohou nákladní vozy využít hraniční přechody v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo Náchodě v hradeckém kraji.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou po ošetření mokré nebo vlhké, ujetá vrstva sněhu je na horských silnicích nižších tříd na Jablonecku, Semilsku a posypem udržovaných vozovkách třetí třídy na Českolipsku.

Řidiče trápí sněhové jazyky

I na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu, která může být zledovatělá. Na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku se lokálně mohou objevit sněhové jazyky.

Na mnoha úsecích silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh, zvláště ve výše položených oblastech. Vlivem větru se také vytvářejí sněhové jazyky a závěje. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné, informuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Se sněhovými jazyky musejí řidiči počítat například v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Skutče, Svitav, Chrudimi, Poličky, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách. Vznikají i na státních silnicích, třeba v úsecích Polička–Svitavy a Polička–Borová.

Sněhové jazyky se ráno tvoří kvůli silnému větru i na některých silnicích v Olomouckém kraji. Řidiči by měli být opatrní zejména na Jesenicku a Prostějovsku, kde před sněhovými jazyky varuje správa silnic.

Nehody kamiónů komplikují dopravu

V noci byly v severní části Olomouckého kraje opět sněhové přeháňky, všechny silnice byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči si ale v celém regionu musejí dát pozor na velmi silný vítr.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hrozí totiž, že cesty mohou namrzat a kvůli proměnlivému nárazovému větru se na cestách mohou tvořit sněhové jazyky nebo závěje, řekla mluvčí silničářů Šárka Vlčková.

Dopravu mezi Hnojníkem a Dobrou směrem na Frýdecko-Místecko komplikuje nehoda tří kamiónů, silnice je tam nyní uzavřena.

Na jižní Moravě jsou ráno všechny silnice bez větších potíží sjízdné, na některých výše položených místech se ale tvoří vlivem větru sněhové jazyky.

Ve středu napadly v regionu zhruba dva a ve čtvrtek přibližně tři centimetry sněhu. Potíže s tvorbou sněhových jazyků na silnicích hrozí například v okolí Olešnice na Blanensku.

Opatrná jízda

Také na Vysočině sníh a silný nárazový vítr mohou komplikovat dopravu. Všechny silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Hlavní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

"Sněhové jazyky se objevují hlavně na Jihlavsku a Třebíčsku, ale lokálně kvůli silnému větru na celém území kraje," řekl Tomáš Krejčí z dispečinku krajských silničářů. Na Třebíčsku a Žďársku se místy objevuje mlha.

Ve středních Čechách ztěžují řidičům jízdu sněhové přeháňky. Ty se vyskytují na Rakovnicku, na dálnicích D5, D8 a Pražském okruhu. Většina silnic je bez omezení sjízdná, řidiči by ale měli být opatrní na menších cestách, kde může ležet uježděná vrstva sněhu.

Problémy kamiónů na přechodu Folmava

Těžký sníh komplikuje dopravu také na Tachovsku a Domažlicku. Pro kamióny je špatně průjezdný úsek od hraničního přechodu Folmava k sousední České Kubici. Řidiči nákladních vozidel by měli počkat, až se stav silnice I/26 zlepší. Neměli by volit objízdné trasy, tvrdí silničáři.

Ráno přes deset centimetrů těžkého sněhu. Na Tachovsku a Domažlicku zejména v příhraničních oblastech Českého lesa stále sněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám