Hlavní obsah

Házení vajec na Zemana nebylo trestným činem, rozhodla policie

Házení vajec na prezidenta Miloše Zemana během vzpomínkového aktu loni 17. listopadu v Praze na Albertově nebyl trestný čin. Podle policie se jednalo maximálně o přestupek, uvedl v úterý obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Shromáždění na Albertově

Článek

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, ve které se Albertov nachází, následně obdrželo tři trestní oznámení v souvislosti s průběhem pietní akce. Zastupitelství je postoupilo k prověření místnímu policejnímu oddělení na pražském Novém Městě.

"Jednání konkrétních osob při uvedené akci bylo zadokumentováno a právně kvalifikováno jako přestupky proti občanskému soužití a tyto byly postoupeny Úřadu městské části Praha 2 k projednání," shrnul výsledky policejní práce Bláha. Dodal, že státní zastupitelství bude ještě muset tento postup policie prověřit, a to kvůli podnětu dvou podatelů trestních oznámení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Albertově

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám