Hlavní obsah

Chřipky výrazně přibylo, hygienici mluví o regionálních epidemiích

Novinky, jas

Hygienici zaznamenali v minulém týdnu pronikavý nárůst (o 122 procent) počtu chřipkových onemocnění. Nejvíce počty nemocných stouply v hlavním městě, v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině. V pravidelné zprávě to konstatoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Vzhledem k výrazným rozdílům mezi kraji situaci dosud hodnotím jako postupující regionální epidemie,“ konstatoval SZÚ.

Epidemiologové konstatovali, že nejrozšířenějším chřipkovým virem zůstává subtyp A/H3N2.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ze 119 virologických vyšetření byl ve 45 případech prokázán virus chřipky a v šesti případech jiné respirační viry,“ uvedl SZÚ.

Chřipková onemocnění momentálně trápí téměř všechny evropské země. Relativně lepší situace je na východě starého kontinentu, nejvíce nemocných je momentálně ve Skandinávii, na Balkáně a Apeninském poloostrově a rovněž v zemích Beneluxu a ve Velké Británii.

Ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že chřipkový virus má schopnost vydržet aktivní i po určitou dobu mimo hostitelský organismus a je možné se nakazit i z předmětů, které jsou potřísněny sekrety nemocného (telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky apod.).

Proto je v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění důležité pečlivě dbát na hygienu, zejména mýt si ruce mýdlem před jídlem a po příchodu z venku domů či do zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám