Hlavní obsah

Prezidenti Zeman a Kiska uctili v Terezíně oběti holokaustu

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezín
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman spolu se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou položením věnců na Národním hřbitově v Terezíně uctil v pondělí památku obětí holokaustu.

BEZ KOMENTÁŘE: Český a slovenský prezident uctili památku obětem holokaustu v TerezíněVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Po pietním aktu společně navštívili Muzeum ghetta, které je součástí Památníku Terezín. Prohlédli si stálou výstavní expozici z roku 1991 Terezín v takzvaném konečném řešení židovské otázky 1941–1945, která je věnována životům Židů v období druhé světové války a vězněným lidem z místního ghetta. Výstava obsahuje velké množství různých dokumentárních artefaktů, které vypovídají o tehdejším životě vězněných osob.

Oba prezidenti se po prohlídce muzea shodli, že světové společenství musí udělat maximum, aby se hrůzy nacismu nikdy neopakovaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska

Hlavní program se v Terezíně uskuteční v úterý, na které připadá sedmdesáté výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Zúčastní se ho mimo jiné předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) či více než 90 českých přeživších holokaustu.

Kiska je jedním ze dvou zahraničních prezidentů, kteří se českých připomínek holokaustu účastní. Má speciální program, aby stihl úterní pietu přímo v Osvětimi. Kvůli ní do Česka z pozvaných 14 hlav států nedorazili prezidenti Polska, Francie, Německa nebo Rakouska. Z nejvyšších představitelů vítězných mocností druhé světové války nepřijel prezident USA Barack Obama ani ruská hlava státu Vladimir Putin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska v Terezíně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám