Hlavní obsah

Kalousek: Nový řecký premiér je jako česká vláda, vzbuzuje naději nereálnými sliby

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Bývalý ministr financí a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na výsledek voleb v Řecku přirovnal tamního nového premiéra k českým vládním lídrům. Spojovat je má snaha vzbudit naděje nereálnými sliby.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Teď je samozřejmě celá Evropa v nejistotě. Záleží na tom, jak moc bude své volební sliby dodržovat nový řecký premiér, nebo jestli pochopí realitu. To zatím nikdo neví,“ reagoval pro Novinky Kalousek.

„V každém případě jsem se pousmál, když jsem slyšel jeho větu ‚Dáme lidem naději‘. To velmi často používají i naši vládní lídři, že vláda dala lidem naději. Já k tomu dodávám: Ano, lze naději vzbudit nereálnými sliby a obelháváním, nicméně naděje, že své dluhy nemusí platit, se dříve nebo později změní v beznaději,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zahradil: Argument proti eurozóně

Kriticky se k volbám v Řecku vyjádřil i další pravicový politik, europoslanec za ODS Jan Zahradil. Vítězství krajně levicové strany Syriza považuje za důsledek „radikalizace řecké veřejnosti, postižené drastickými úspornými opatřeními posledních let, nadiktovanými eurozónou“.

„Vítězství Syrizy tedy ve skutečnosti ukazuje na neodstranitelnou konstrukční vadu eurozóny – ta z čistě politických důvodů zahrnuje země s natolik rozdílnými ekonomikami, že některé z nich nejsou dlouhodobě schopny plnit ekonomické parametry společné měny,“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil

Zároveň výsledek voleb považuje za argument, proč by Česká republika měla přehodnotit svůj vztah ke vstupu do eurozóny.

Votava: Kurzy se vrátí

Poslanec ČSSD a předseda rozpočtového výboru Václav Votava se nediví, že události v Řecku rozhýbaly měnové kurzy. „Nicméně myslím si, že Řekové musí být natolik realističtí, že asi není možné, aby plédovali za to, že by Řecko vystoupilo z Evropské unie,“ řekl Novinkám.

Podle něj jsou výkyvy jen chvilkové a situace se opět uklidní. „Myslím, že se kurzy vrátí, že je to opravdu jen reakce na výsledek, očekávám, že se to zklidní,“ řekl.

V Řecku o víkendu zvítězila krajně levicová strana Syriza. Její hlavní představitel Alexis Tsipras poté slíbil konec „pěti let ponížení a bolesti“, chce také s mezinárodními věřiteli vyjednat nové podmínky splácení půjček, které Řecko uchránily před bankrotem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám