Hlavní obsah

Soud vyhověl aktivistům a zrušil aktualizaci brněnského územního plánu

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Tvrdou porážku uštědřili aktivisté ze sdružení Nesehnutí brněnskému magistrátu. U brněnského krajského soudu totiž v pátek uspěli se svou žalobou proti aktualizaci brněnského územního plánu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Aktivisté u brněnského krajského soudu v pátek uspěli s žalobou proti aktualizaci územního plánu města.

Článek

Nesehnutí namítali, že aktualizace plánu například nahrává developerům, že umožňuje likvidaci zeleně či navyšuje index podlažní plochy bez ohledu na míru zatížení konkrétního místa.

„Příprava aktualizace trvala pět let a zastupitelé pak měli jen velmi krátký čas na jeho prostudování a schválení. Jde přitom o dokument, který může ovlivnit kvalitu života každého Brňana,“ konstatoval právník aktivistů Jiří Nezhyba.

Zástupci magistrátu se před soudem marně bránili tvrzením, že naprostá většina námitek vůči aktualizaci nemluví o porušení zákona, ale jde spíš o soubor názorů, co by měl magistrát dělat jinak a lépe.

„Byli jsme si vědomi důležitosti celé věci a zaměřili jsme se na to, aby žádný zákon nebyl porušen. Územní plán nebyl od roku 1994 řešen žádnou velkou novelou, ke komplexnímu přeřešení došlo právě až aktualizací. Postupovali bychom v neprospěch veřejnosti, pokud bychom k aktualizaci nepřistoupili,“ bránili se pracovníci radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám