Hlavní obsah

Těžba po případném prolomení limitů by začala nejdřív v roce 2021, tvrdí Mládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pátek upřesnil, jaký by mohl být postup v případě, že by vláda souhlasila s prolomením limitů těžby na severu Čech. S přípravou těžby by se mohlo začít nejdříve v roce 2021, neboť k jejímu zahájení je třeba řada povolení a stanovisek úřadů i odborníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Kromě úplného zachování limitů nebo naopak jejich úplného prolomení jsou ve hře ještě dvě částečná řešení. Buď se limity prolomí jen na Dole Bílina, patřícím společnosti ČEZ, nebo na Bílině a částečně na Dole Československé armády (ČSA), který patří společnosti Severní energetická.

„Realisticky nejbližší termín pro získání povolení k hornické činnosti je rok 2020, případně v roce 2021 by byla příprava území před těžbou," řekl Mládek. Prolomení limitů je podle něj prvním krokem na velmi dlouhé cestě, je to „otevření možnosti těžby".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud vláda k prolomení přistoupí, bude zapotřebí získat řadu stanovisek a odborných posudků. K věci se bude muset vyjádřit ministerstvo životního prostředí, dotčené obce a firmy, nutná bude projektová dokumentace, plán sanací a rekultivací, výstavba komunikací, vynětí pozemků z půdního fondu. Po předložení všech stanovisek se bude čekat na získání povolení k hornické činnosti.

Bourání obcí nedoporučí

O limitech v pátek jednala tzv. malá tripartita, velká tripartita se sejde 2. února. Podle Mládka odbory i zaměstnavatelé podporují úplné prolomení limitů, které počítá se zbouráním Horního Jiřetína a Černic. Koaliční partneři ANO a KDU-ČSL podle Mládka prosazují částečnou úpravu na Dole Bílina, která nezasáhne do obydlených obcí.

Ministr vládě koncem března předloží všechny čtyři varianty, přičemž doporučí druhou a třetí, tedy částečnou úpravu na Dole Bílina a úpravu na Bílině plus malé prolomení limitů na Dole ČSA, což by znamenalo bourání jižního cípu Horního Jiřetína. V obci žijí dva tisíce obyvatel a bourat by se muselo asi 170 domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám