Hlavní obsah

Psi a prasata zřejmě Okamuru zklamali, reagoval šéf muslimské obce na výzvu předsedy Úsvitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf hnutí Úsvit jedná populisticky a hledá podporu mezi islamofoby, uvedl ve čtvrtek pro Novinky předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Alrawi. Reagoval tak na výzvu Tomia Okamury, aby byl ukončen Alrawiho pobyt v České republice. Předseda Úsvitu to řekl při čtvrteční debatě o islámu v Poslanecké sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Muneeb Hassan Alrawi

Článek

„Zřejmě i psi a prasata již Tomia Okamuru zklamali a nereagovali na jeho výzvu k venčení u muslimských modliteben. Možná i jim tato výzva přišla až příliš dálněvýchodní,” uvedl pro Novinky Alrawi.

Komentoval tak na Okamurův projev ve Sněmovně, ve kterém se předseda Úsvitu pozastavil nad tím, že zpráva o extremismu informuje o protiromských demonstracích v Českých Budějovicích, ale policie naopak nekoná ve věci několik let starých Alrawiho výroků. Ty Okamutra označil za extrémní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Já říkám, je to extrémní, a měli bychom to postihnout a takovému člověku bychom měli ukončit pobyt v České republice,“ navrhl Okamura. Šéf Úsvitu ve Sněmovně ve čtvrtek odpoledne také uvedl, že doufá, že policie Alrawiho výroky prověří.

„Předseda muslimských obcí pan Alrawi veřejně říká při svém kázání větu: Abyste se naučili nenávisti k neuznání Alláha, tedy nenávisti vůči všem nevěřícím v islám - tedy i mně, já nevím, kdo tady z vás je věřící v islám, ale já určitě ne, a zároveň vyzývá, aby rodiče bili své děti už od deseti let, že už je to ten vhodný věk, kdy je můžou bít, pakliže se nechtějí modlit k Alláhovi,“ parafrázoval Okamura dřívější výroky z Alrawiho kázání v brněnské mešitě, jehož záznam je možné najít na internetu.

K otázce na výzvu k bití dětí a k dalším citacím použitým Okamurou se Alrawi odmítl vyjádřit s tím, že z rodinných důvodů odjíždí na dva týdny z ČR a je ochotný vše komentovat, až se vrátí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

„Tento názor evidentně extrémní není, protože policie nekoná a ani není aplikován paragraf zákona o pobytu cizinců v České republice, a není to ani proti veřejnému pořádku ani ohrožení bezpečnosti. Takže toto extrémní není v České republice,“ prohlásil Okamura.

„Ale extrémní jsou občané v Českých Budějovicích, kteří demonstrují proti Romům. To se ve zprávě objeví. Já to považuji za absolutně skandální,“ dodal předseda Úsvitu.

Podle Alrawiho Okamura nezískal žádnou větší podporu ani protiislámským textem, v němž například radil chodit kolem mešit s prasaty nebo nekupovat v arabských stáncích kebab. [celá zpráva]

„Takovým jednáním Okamura žádné body nezískal a tak hledá uplatnění jinde, v jiné rovině, mezi populistickými islamofoby. Populistický je totiž způsob, jakým věci řeší, existují přece orgány činné v trestním řízení a trestní oznámení v této věci již bylo podáno,” odpověděl Alrawi na výtky k jeho několik let starému kázání z brněnské mešity.

Chovanec: Problém naprosté minority

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při debatě ve Sněmovně Alrawiho výroky rovněž odsoudil, řekl ale, že by politici neměli tento problém eskalovat. „Jestli to je nebo není trestný čin, to, co říkal ten zástupce muslimské komunity, já to nevím. Jestli se mě ptáte, jestli se mi ty výroky líbí, no tak se mi nelíbí,“ prohlásil ministr.

„Ale nemyslím si, že politici české vlády by měli eskalovat tento problém. Ten problém v muslimské komunitě se týká její naprosté minority, a já bych byl nerad, abychom toto přenesli na základní eskalaci mezi českou vládou a vyznavači určitého náboženství. To o tom určitě není,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura: Češi, choďte s prasetem k mešitám

Tomio Okamura, šéf hnutí Úsvit, vydal rozsáhlý článek o islámu na svém facebookovém profilu. Radí Čechům, jak bránit ”dědictví našich předků před islámem”.

Výběr článků

Načítám