Hlavní obsah

Rezignace Brožové je komplot justice a Hradu, míní Blažek

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek má pochyby ohledně rezignace nejvyšší soudkyně Ivy Brožové a jejího bleskového nahrazení Pavlem Šámalem. Podle něj jde o komplot Hradu a justice, z kterého profituje prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Nechci teď hodnotit pana nástupce, ale taková falešná hra, že se paní doktorka Brožová náhle rozhodla, že odejde z funkce, a pan prezident náhle a okamžitě má kandidáta, kterého téměř druhý den bude jmenovat, je hra, která poškozuje dobré jméno justice. Je jasné, že jde o kabinetní hru, která byla utajena,“ prohlásil Blažek krátce poté, co média informovala o rezignaci Ivy Brožové na post nejvyšší soudkyně a jejím čtvrtečním nahrazení Pavlem Šámalem.

Podle něj se jedná o dohodu mezi Hradem a justicí. „I v justici pracují lidé, kteří mají svoje zájmy a svoje představy o tom, jak má justice fungovat,“ naznačil. „Myslím si, že to, k čemu došlo, je určitý komplot určité části justice společně dohodnutý s Pražským hradem,“ dodal.

Na dotaz, kdo z toho profituje, odpověděl: „Zcela jistě pan prezident Miloš Zeman.“

„Je jasné, že to bylo domluveno, a až se divím panu doktoru Šámalovi, že touto formou do té funkce nastupuje, protože podezření, že je nějaký muž Miloše Zemana či lidí kolem něj, se velmi těžko zbaví,“ předeslal.

Válková: Je to nesmysl

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) označila Blažkova slova za nesmysl. „Žádné napojení české justice a Hradu neshledávám, nevím o něm a nevím, k čemu by to mělo sloužit,“ uvedla.

Šámala prý dobře zná a považuje ho za odborníka a zkušeného soudce. „Já osobně za sebe jsem ráda, že s ním budu moci spolupracovat,“ prohlásila.

O personálních změnách v čele Nejvyššího soudu prý dopředu nevěděla. O rezignaci a nominaci nevěděla, připustila, že proces většinou probíhá déle, ale i toto pravděpodobně trvalo déle.

„Se mnou to pan prezident nekonzultoval, ale vůbec mi to nevadí, protože u tohoto pana prezidenta velmi dobře vím, že si velmi cení odborníků, a myslím si, že zvolil profesora Šámala právě proto, že ví, že je to odborník a že je to velmi dobrý soudce,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám