Hlavní obsah

Česko přijme syrské uprchlíky. Vláda souhlasila jednomyslně

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika přijme 15 syrských rodin s dětmi, které se momentálně nacházejí v Jordánsku. Kabinet o tom rozhodl jednomyslně na svém středečním jednání. Podle prezidenta Miloše Zemana není případné přesídlení uprchlíků šťastným řešením, a to ani pro ně samotné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš

Článek

Dohromady i s rodinnými příslušníky zraněných nebo nemocných dětí se má azyl týkat zhruba 70 lidí. O koho konkrétně půjde, ještě není jasné. Před samotným přesunem uprchlíků musí napřed proběhnout jejich vytipování a poté bezpečnostní kontrola za pomoci tajných služeb.

Není jasné ani to, jak dlouho procedura potrvá a kdy nemocné děti s rodinami do Česka dorazí. „Nemyslím, že je reálné, aby to bylo dřív než v průběhu dvou měsíců,“ řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Milan Chovanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pobyt v zařízeních vnitra

Při výběru se bude přihlížet k takovým osobnostem, které budou mít co nejmenší problém zapadnout v Česku do společnosti. Uprchlíci budou napřed bydlet v uprchlických zařízeních ministerstva vnitra, později bude na nich, aby si zařídili vlastní bydlení.

Na projekt půjdou i peníze z evropských fondů, neboť se jedná o iniciativu OSN. „ČR dostane příspěvek na integraci, jedná se o 70 lidí, 15 rodin, to znamená, že to bude nějakých 15 bytů na území ČR. V první fázi lze využít zařízení ministerstva vnitra, ale pokud by ti lidé měli zůstávat na území České republiky, tak si budou muset standardně najít nájemní bydlení, kdy jim stát v začátcích pomůže,“ popsal Chovanec.

Podle něj buď uprchlíci zůstanou v Česku, nebo se po zklidnění situace v Sýrii vrátí zpět do vlasti.

Chovanec ale ujistil, že se nejedná o začátek většího přílivu uprchlíků do Česka. „Těch 15 dětí je humanitární akt České republiky a je to na základě žádosti vysokého komisaře OSN. To není snaha české vlády o začátek nějaké velké vlny přílivu těchto uprchlíků,“ uvedl.

Pomáhat v místě problému, navrhuje Zeman

K tématu se odpoledne vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Na závěr návštěvy Pardubického kraje uvedl, že podporuje „rozsáhlou humanitární pomoc”, která by však měla být uskutečňována v problematických zemích či v jejich sousedství.

„Přesídlení není šťastným řešením, a to ani pro tyto uprchlíky samotné,” uvedl Zeman.

Jednohlasná shoda

Vláda souhlasila s přijetím uprchlíků jednohlasně, všichni ministři tedy nakonec i přes původní drobné rozpory hlasovali pro.

Ministr zemědělství Marian Jurečka popsal na Twitteru, že atmosféra při jednání byla „neskutečně jednotná a krásná“.

K přijetí uprchlíků vyzvala ve středu také opoziční TOP 09, podle které by ČR měla poskytnout pomoc pronásledovaným skupinám obyvatel na Blízkém východě. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím vlády přijmout 15 syrských rodin?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20991 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám