Hlavní obsah

Česko by mělo pomoci křesťanům na Blízkém východě, tvrdí TOP 09

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

TOP 09 ve středu navrhla, aby Česká republika nabídla pomoc křesťanským komunitám v Sýrii, Iráku či v Egyptě. V řádu stovek osob by tito lidé mohli být přijati i na naše území. Stejně tak by měla vláda podle TOP 09 umožnit přesídlení 15 rodin syrských uprchlíků s malými dětmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

TOP 09 dále navrhla rozšířit již existující programy pro vysokoškoláky a umožnit jim dokončit si v ČR vzdělání.

„Česká republika se nepotýká s výraznými problémy integrace plynoucími z velkého množství cizinců, kteří mezi námi žijí. Chceme uchovat tuto výjimečnou pozici naší země, aniž bychom však oslabili princip solidarity, která k naší politice bezpochyby patří,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda strany Karel Schwarzenberg.

Předsednictvo strany proto přijalo stanovisko, ve kterém mimo jiné stojí, že se migrační politika České republiky musí opírat o křesťanské hodnoty a evropskou tradici.

"Stejně jako my musí uprchlíci nejenom dodržovat naše zákony, ale i respektovat člověka jako takového, mít odpovědnost za své činy, respekt ke svobodě a chápat, že stejně jako jiné evropské země oddělujeme právo a víru. Máme povinnost nabídnout pomoc těm nejpronásledovanějším skupinám obyvatel, například křesťanům ze Sýrie, Iráku a Egypta,“ citovala usnesení místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Schwarzenberg podotkl, že je zapotřebí, aby vláda projevila solidaritu a podala pomocnou ruku ve formě přijetí 15 syrských rodin, o kterém ve středu kabinet jednal. Krátce po tiskové konferenci TOP 09 vláda přijala k tomuto bodu kladné stanovisko.

Trvalý pobyt uprchlíkům nepovolovat, žádá ODS

Občanští demokraté humanitární pomoc uprchlíkům rovněž podporují, nesouhlasí však s tím, aby tito lidé mohli v Česku zůstat natrvalo. Podle šéfa strany Petra Fialy by měli zůstat v ČR jen na nezbytně dlouhou dobu a následně by se měli vrátit do vlasti.

Podle ODS by se měla pomoc soustředit do zemí z regionu, odkud uprchlíci pocházejí, neboť mají stejnou kulturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám