Hlavní obsah

Počasí znovu přepisovalo rekordy, bylo jako koncem března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý padly teplotní rekordy na 27 ze 138 stanic, na nichž meteorologové měří déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Byňově na Českobudějovicku a Dobřichovicích u Prahy, kde naměřili 14 stupňů Celsia, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní denní teploty vzduchu odpovídají z dlouhodobého hlediska hodnotám z konce března, takže pocit jarního dne byl tentokrát namístě. Podobně vysoké teploty vzduchu byly na našem území 13. ledna zaznamenány naposledy v roce 2007,” uvedl meteorolog Stanislav Racko.

Pocit jarního dne navíc umocnilo to, že svítilo slunce a nebe bylo jasné. Vedle již zmíněných dvou stanic naměřili v Českých Budějovicích a v Brandýse nad Labem 13,8 stupně Celsia. V Tuhani se teplota dostala na 13,5 stupně.

Podobně vysoké teploty byly v České republice už v sobotu. Například v Ústí nad Labem chyběly jen dvě desetiny stupně, aby rtuť teploměru dosáhla sedmnáctistupňové hranice.

Zima se ale podle meteorologů znovu vrátí.

„Od středy už očekáváme vlhké a chladnější počasí, i když teploty zůstanou nadprůměrné. Občasné srážky mohou být v oblastech nad 1000 metrů sněhové, v nižších polohách dešťové," řekl Racko. Výraznější ochlazení, které by přineslo sníh i do nížin, meteorologové očekávají až v neděli nebo v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám