Hlavní obsah

Dopravu komplikuje ledovka, vichr i zaplavené silnice

Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky, zvláště ve vyšších nadmořských výškách napadl v noci na pondělí nový sníh. Silnice jsou většinou s opatrností sjízdné, zavřený je silniční tah Vyškov–Blansko. Dvě silnice jsou kvůli záplavám uzavřeny v Královéhradeckém kraji.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čerstvý sníh a náledí komplikují dopravu v Pardubickém kraji. U Hradce nad Svitavou na Svitavsku havaroval nákladní vůz na státní silnici na Brno, v Koclířově v témže okrese se vzpříčil kamión na frekventované komunikaci I/35 a přechodně ji zablokoval.

V Letohradě v Jilemnického ulici na Orlickoústecku havarovalo nákladní auto, za ním na zasněžené a zledovatělé silnici uvízly dva autobusy. Další kvůli ledovce odstavené kamióny zůstaly v Třebovicích na Orlickoústecku, uvízl tak i sypač a silnice je neprůjezdná. Uzavřeny jsou kvůli zaplavení také silnice u Vysoké nad Labem na Pardubicku a u části Chocně Darebnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro nákladní dopravu byl do pondělní 8. hod. znovu uzavřený hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku. V noci připadlo v Libereckém kraji místy až 30 centimetrů sněhu, zejména v horách. Hlavní tahy v celém kraji by přesto měly být převážně mokré.

"Teploty jsou od dvou do minus jednoho stupně a sůl zabírá. Přesto by motoristé měli jezdit opatrně," uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Doprava na silnici I/10 k hraničnímu přechodu Harrachov bývá pro nákladní dopravu při sněžení omezena poměrně často, naposledy to bylo několik hodin v neděli večer. Silničáři uzavřeli horskou silnici k Harrachovu pro kamióny krátce po půlnoci, po osmi hodinách ji znovu zprovoznili.

Vrstva nového sněhu je a silnicích nižších tříd, zejména na Jablonecku a Semilsku. Inertní úseky se zatím jen pluhují.

Hlavní silniční tah Vyškov–Blansko je v úseku mezi Drnovicemi a Podomím pro auta nad 12 tun uzavřený. Pokrývá jej uježděný sníh. Kdy bude plně zprůjezdněný, to zatím nelze odhadnout. Hlavní silniční tahy na jihu Moravy jsou ale bez potíží sjízdné. Opatrnost je nutná na silnicích druhých a třetích tříd.

V noci na pondělí napadly v regionu zhruba dva centimetry sněhu. Hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu holé a mokré. Potíže mohou vznikat na výše položených místech regionu, k nimž patří právě úsek Drnovice–Podomí na Drahanské vrchovině.

Sněhové přeháňky a silný vítr komplikují dopravu také na Vysočině. Hlavní tahy včetně úseku dálnice D1 jsou většinou vlhké po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Přeháňky snižují dohlednost. Řidiči musí podle silničářů věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Záplavy v Královéhradeckém kraji

Řidiči na jihu Čech si musí po ránu dát pozor na silný vítr, ledovku a nový sníh a také na padající stromy. Nárazový vítr fouká především na Jindřichohradecku a Táborsku. Na Českokrumlovsku snižují viditelnost sněhové přeháňky. Všechny silnice jsou podle správy a údržby silnic se zvýšenou opatrností sjízdné.

Ledovka se po ránu vyskytuje zejména na Prachaticku, třeba na silnici Netolice–Hracholusky, Nišovice–Malenice nebo Horní Planá–Český Krumlov. Cestáři tam ošetřují silnice posypem. Strom po ránu spadl na vozovku ve směru Jindřichův Hradec–Kardašova Řečice. Na Šumavě leží nový sníh, na všech komunikací platí výstraha před ledovkou.

Dopravu ve Zlínském kraji ráno komplikuje silný, místy až nárazový vítr. V regionu navíc v noci sněžilo. Vrstva nového či zbytky rozbředlého sněhu se drží převážně na silnicích na Vsetínsku. Ostatní komunikace jsou holé, mokré a chemicky ošetřené, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sníh zasypal rovněž Královéhradecký kraj. Na chemicky ošetřovaných hlavních silnicích leží rozbředlý sníh, na silnicích nižších tříd je vrstva mokrého sněhu. Řidiči by jízdě měli věnovat zvýšenou pozornost. Kvůli zvýšeným hladinám Orlice a Labe jsou na Hradecku uzavřeny zaplavené silnice z Třebechovic do Krňovic a z Vysoké nad Labem do Opatovic, vyplývá z údajů silničářů.

Po víkendových deštích a vzedmutí hladin zůstává první stupeň povodňové aktivity již jen na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Hladiny obou řek od neděle klesají.

V Olomouckém kraji v noci napadlo až 15 centimetrů sněhu, všechny silnice jsou ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči musí v regionu počítat se sněhovými a dešťovými přeháňkami a místy i silným větrem. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. "V noci na celém Šumpersku sněžilo, teď už to jsou spíš sněhové přeháňky. V nižších polohách napadlo pět centimetru a v horských oblastech zhruba 15 centimetrů sněhu," řekl dispečer šumperské správy silnic.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu. Teploty v kraji se pohybují od minus jednoho do plus pěti stupňů Celsia. Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné. Především v horských úsecích silnic nižších tříd leží místy rozbředlých sníh. K opatrnosti nabádají silničáři na silnici II/223 mezi obcemi Celná a Výsluní na Chomutovsku. Může se tam tvořit ledovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám