Hlavní obsah

Obavy z Islámského státu se naplňují, míní Zaorálek

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy, které vyvolává Islámský stát, se začaly naplňovat. Před odletem do Paříže, kde má spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou uctít památku teroristických útoků z tohoto týdne, to novinářům řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na francouzském velvyslanectví v Praze připojil svůj podpis do kondolenční knihy na památku obětí v redakci Charlie Hebdo. Vlevo velvyslanec Francie v ČR Jean-Pierre Asvazadourian

Článek

„Je nutné, aby ČR dala najevo, že je součástí té velké solidarity, která se váže na to, co se odehrálo v Paříži,“ popsal ministr důvody, proč s předsedou vlády odcestoval do francouzské metropole na miliónovou manifestaci. [celá zpráva]

„Je to něco (útok proti Charlie Hebdo - pozn. red.), co asi předznamenává budoucnost. Domnívám se, že vstupujeme do složitých časů, protože obavy, které tu dlouho byly z nového fenoménu tzv. Islámského státu, se začínají potvrzovat,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

„Takový čin bohužel, jak říkají znalci, vyvolává i vlnu podobných. Takže jsme najednou v situaci, kdy v Evropě bude aktivita zpravodajských služeb po určitou dobu nesmírně zvýšená,“ sdělil.

Rizikem jsou podle ministra bojovníci IS, kteří se vracejí do evropských zemí. ČR se ale podle něj tato hrozba bezprostředně netýká. Zároveň varoval před tím, aby byla vina za teror paušálně svalována na muslimy jako takové. „Je to především zločin,“ poznamenal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Sobotka podotkl, že na manifestaci, jíž se podle francouzských médií účastní asi padesátka státníků z celého světa, je významná především přítomnost představitelů muslimských států.

Reklama

Související články

Terorista z Paříže natočil mezi útoky video

Na internetu se v sobotu objevilo video s teroristou, který zabil policistku a čtyři lidi v obchodě v Paříži. Amedy Coulibaly na něm přiznává, že finančně...

Výběr článků

Načítám