Hlavní obsah

Hladiny řek klesají

Hladiny českých řek po sobotním stoupání v důsledku prudkého oteplení zase postupně klesají. Pohotovost na mnoha tocích však nadále trvá, upozornila ČTK.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hladina řeky Otavy v Sušici klesá.

Článek

Zatímco hladiny řek ve Zlínském kraji klesly mimo povodňové stupně, pohotovost stále platí na dvou řekách v Olomouckém kraji. Druhý stupeň podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vykazuje hladina Moravy v Moravičanech a první Moravská Sázava v Lupěném.

Také na východě Čech hladiny řek postupně klesají.

Ve středních Čechách dosáhly druhého povodňového stupně řeky Jizera v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a Sázava ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. V ostatních šesti místech regionu platí bdělost, tedy první povodňový stupeň.

V Plzeňském kraji jsou povodňové stupně hlavně na šumavských řekách. Otava v Sušici klesá, třetí povodňový stupeň měla nad ránem jen krátce.

Na pěti tocích v Jihomoravském kraji hladiny stouply, ovšem pouze na první stupeň povodňové aktivity. Stav bdělosti platí pro Svratku v Brně-Poříčí a Veverské Bítýšce na Brněnsku, pro Jihlavu v Ivančicích na Brněnsku a v obci Přibice na Brněnsku a pro řeku Dyje v Ladné na Břeclavsku.

Po sobotě, během níž padaly teplotní rekordy, přišlo už v noci ochlazení. Meteorologové očekávají další pokles teplot po víkendu. Příští čtyři týdny mají být teplotně průměrné, nadprůměrně se má ochladit počátkem února.

Reklama

Související témata:

Související články

Vichr vyvracel stromy a ničil střechy

Silný vítr trápil od sobotního rána celé území České republiky. Ničil střechy a vyvracel stromy. Neobešlo se to bez škod na majetku. Některé stromy popadaly na...

Výběr článků

Načítám