Hlavní obsah

Hladiny řek stoupají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Déšť a odtávání sněhu zvedly hladiny řek na mnoha místech v Čechách. Třetího povodňového stupně, tedy ohrožení, zatím dosáhla jen řeka Vydra v Modravě na Klatovsku. Meteorologové očekávají, že odpoledne ho krátkodobě překročí i Otava v Sušici.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Déšť a tání sněhu začaly 10. ledna zvedat hladiny řek v Plzeňském kraji. Na snímku řeka Otava v Sušici.

Článek

Do sobotního rána zaznamenal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) největší dešťové srážky v oblasti pohraničních hor, zejména Krkonoš, Jizerských hor, Krušných hor a Šumavy, ale také v Brdech a na Českomoravské vrchovině.

Meteorologové předpovídají, že řeky by vzhledem k postupnému ustávání srážek a ochlazování měly v horních úsecích kulminovat večer.
V neděli budou ještě stoupat ve středních a dolních úsecích, hladiny by ale měly přesáhnout nejvýše první povodňový stupeň.

Třetího povodňového stupně dosáhla řeka Vydra v Modravě a druhý povodňový stupeň platil před 14:00 na Otavě v Sušici i v Rejštějně a na Křemelné ve Stodůlkách v Plzeňském kraji, na Doubravě v obci Bílek, na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou a v obci Sázava na Vysočině, na řece Balinka v Balině na Vysočině a na řece Libuňce v turnovské části Pelešany v Libereckém kraji.

Na druhém stupni je podle údajů na webu ČHMÚ také Moravská Dyje v Janově v Jihočeském kraji a řeka Březná v Hoštějně v Olomouckém kraji.

Stejný stupeň platí pro Jihlavu, Želetavku, Oslavu, Šlapanku, Svratku a Borovský potok.

Ve Žďáře nad Sázavou se dostala Sázava na výšku 176 centimetrů. K dosažení třetího povodňového stupně tak chybí jen čtyři centimetry.

Hasiči stavěli hráz

V Bludově na Šumpersku si hasiči odpoledne chystali pytle s pískem, aby postavili hráz.

„V některých místech dochází k menším rozlivům do polí. Situace by se měla zlepšovat, na Šumpersku aktuálně neprší. Prozatím jediná událost spojená s aktuální meteorologickou situací ohrozila několik domů v Bludově na Šumperku. Voda z polí zaplavila několik sklepů. Hasiči zde připravují pytle s pískem a v místě vystaví ochrannou hráz,“ popsal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Čtyři jednotky hasičů musely vyjet a aktuálně řešit situaci spojenou s rychlým úbytkem sněhu po vydatnějších srážkách.

Druhý stupeň dosáhla Moravská Sázava v Lupěném.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám