Hlavní obsah

Vichr zastavil provoz lanovky na Sněžku, vytrvalý déšť zvedá hladiny řek

Aktualizováno

Už od pátku se Česká republika potýká se silným větrem, který na mnoha místech láme stromy i větve. Zastavil i provoz lanovky na Sněžku. Podle výstrahy meteorologů navíc kvůli oteplování a vydatnému dešti hrozí v sobotu záplavy. Přes den má být až 14 stupňů, na horách do devíti stupňů.

Foto: Novinky

Silný vítr na mnoha místech České republiky lámal stromy a větve.

Článek

Silný vítr na několika místech na východě Čech zlámal stromy a větve. Hasiči museli během noci vyjíždět k jejich odstranění zvláště na Pardubicku a Chrudimsku, kde jeden strom spadl i na koleje u Borové. Obdobné výjezdy zaznamenali hasiči i v Hradeckém kraji. Kvůli silnému větru je zastaven také provoz lanovky na Sněžku.

Vytrvalý déšť také zvedá hladiny řek, zatím však nedosáhly prvního stupně povodňové aktivity. Rychle stoupá hladina Orlice v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku a také Doubravy, dosud ale nepřekročily běžné průtoky. Kvůli tání sněhu by se mohly rozvodnit i další řeky.

"Předpokládáme další vzestupy vodních stavů s dosažením prvního stupně povodňové aktivity a ojediněle i vyšších stupňů téměř v celé ploše povodí," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Povodňová pohotovost na západě Čech

Déšť a tání sněhu v sobotu začaly zvedat hladiny řek i v Plzeňském kraji, zejména na Šumavě. Prvního povodňového stupně dosáhla podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Vydra v Modravě a Křemelná ve Stodůlkách, rychle se zvedá také hladina Otavy v Sušici, i když je zatím bez povodňových stupňů.

Nejkritičtější situace se čeká na Klatovsku v povodí Otavy. Také má velmi silně foukat, vítr může v nárazech dosáhnout až 110 kilometrů za hodinu.

Déšť a tající sníh zvedly hladiny některých řek v Karlovarském kraji. Na prvním povodňovém stupni je podle ČHMÚ už Svatava ve Svatavě na Sokolovsku a Teplá v Tepličce na Karlovarsku. Rychlý nárůst má od pátku také Ohře v Karlových Varech - Drahovicích. Zatím je bez povodňových stupňů.

Podle výstrahy meteorologů hrozí v sobotu kvůli oteplování a vydatnému dešti záplavy. Na Sokolovsku a Karlovarsku platí povodňová pohotovost. Kromě toho má v Karlovarském kraji velmi silně foukat, vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

Sever Čech: silný vítr, mlha, déšť

Na mnoha místech Libereckého a Ústeckého kraje se obyvatelé potýkají se silným větrem, mlhou a deštěm. Teploty se pohybují mezi dvěma až šesti stupni Celsia. Menší řeky na několika místech dosáhly prvního stupně povodňové aktivity. Libuňka v Turnově - Pelešanech dokonce druhého stupně.

Podle výstrahy meteorologů hrozí v sobotu kvůli oteplování a vydatnému dešti záplavy. Přes den má být až 14 stupňů, na horách do devíti stupňů. Pro Liberecký kraj a Děčínsko má platit povodňová pohotovost po celý den, kromě toho má od poledne foukat silný vítr. V nárazech může na hřebenech dosahovat až 120 kilometrů v hodině.

Silný vítr a déšť trápí i kraje na Moravě

Silný vítr fouká i ve Zlínském kraji. V kraji je oblačno až zataženo. Teplota se v sobotu ráno pohybovala mezi plus jedním až sedmi stupni Celsia. Podle ČHMÚ přes den stoupne až na 13 stupňů, v horských údolích bude kolem sedmi stupňů. Podle meteorologů bude přes den oblačnosti a srážek ubývat, pršet by mělo opět večer a v noci na neděli, kdy denní teploty opět vydrží nad bodem mrazu.

V Olomouckém kraji platí výstraha meteorologů před silným větrem do nedělního rána. V kraji je zataženo, prší. Teplota se ráno pohybovala od nuly do sedmi stupňů Celsia. Podle ČHMÚ přes den stoupne na 12 stupňů, na horách nejvíce na sedm stupňů. Kolem poledne bude oblačnosti ubývat, k večeru předpověď opět slibuje déšť a na horách sněžení. Rychlost větru na horách dosáhne až ke 100 kilometrů za hodinu.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

V Moravskoslezském kraji je zataženo a většinou prší, místy i vydatněji. Teploty se pohybují nad nulou od dvou do sedmi stupňů Celsia a podle meteorologů přes den ještě stoupnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám