Hlavní obsah

Klaus: Nechápu ty, kteří si přejí rozbití Ruska

Varšava/Praha

Spojené státy, část západní Evropy a Polsko si přejí rozbití Ruska a jeho návrat o desetiletí zpět, což se nedá pochopit. V rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnila polská tisková agentura PAP, to řekl bývalý český prezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Rozdílný přístup Polska a dalších tří zemí visegrádské skupiny (V4) Klause prý nepřekvapuje proto, že země V4 nikdy nebyly příliš úzce svázány.

Klaus, který hovořil s polskými novináři o současném dění na východě Evropy, česko-polských vztazích či Evropské unii, se vymezil vůči tvrdému postoji Západu k Moskvě, kterou EU a USA trestají hospodářskými sankcemi za anexi Krymu a podporu separatistů na východě Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bývalý prezident nerozumí Americe a zemím západní Evropy

„Nerozumím stupni zaslepení některých lidí v otázce příčin vzniku ukrajinské krize. A nerozumím Americe, části západní Evropy ani Polsku, že si přejí – vedle Ukrajiny, což se jim už povedlo – rozbití Ruska a jeho krok o dekádu zpět. To je veliký a neodpustitelný risk," prohlásil Klaus bez dalšího vysvětlení.

Ruská ekonomika se v současnosti potýká se složitou situací kvůli poklesu cen ropy a dopadům západních sankcí. Zatímco Polsko intenzivně podporuje novou ukrajinskou vládu a označuje Moskvu za agresora, představitelé Česka, Slovenska nebo Maďarska hovoří daleko smířlivějším tónem a někteří z nich odmítají protiruské sankce.

Klaus jakožto dlouholetý kritik užší evropské integrace, k níž se Polsko pod vládou liberálů hlásí už sedm let, pochválil „velký úspěch“, jehož dosáhla polská ekonomika v posledních letech. Vztahy obou zemí by ale podle Klause mohly být lepší, kdyby Poláci a Češi neměli vůči sobě řadu předsudků.

Česko nechce z Polska regionální mocnost 

„Čech rád jezdí k teplým mořím, a to Balt není. Češi rádi vyrážejí na lyže do Alp, a tedy na jih, ne na sever. Poláci častěji vyjíždějí za prací do západní Evropy, nás to tam tak netáhne. Polsko chce být regionální mocností, což se Čechům moc nelíbí,“ jmenoval český exprezident několik důvodů, proč jsou si podle něj obě země vzdálenější, než by mohly být.

Reklama

Výběr článků

Načítám