Hlavní obsah

Chcete kvůli vulgaritám předtáčet i Sněmovnu? tepali poslanci rozhlasovou radu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslancům ze sněmovního volebního výboru se nelíbí usnesení, které přijala Rada Českého rozhlasu k pořadu Hovory z Lán poté, co v něm prezident Miloš Zeman mluvil vulgárně. Rada v něm vyzvala k dodržování článku kodexu, který velí nepřipustit do živého vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by mohla mluvit vulgárně. Některým poslancům to v tomto případě připadá přehnaně striktní.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci Jaroslav Zavadil ČSSD, Marek Benda ODS a Vítězslav Jandák ČSSD na schůzi Sněmovny.

Článek

„Slova (prezidenta) byla nepřijatelná, nelíbí se mi to, ale chci vědět, když to prezident řekne,“ argumentoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého je nesmysl dopředu predikovat, že někdo v živém pořadu řekne něco nepřístojného. „To jste tedy fakt odvážní,“ osočil radu za takovýto přístup.

Zdůraznil, že i v Poslanecké sněmovně často zazní ostrá a urážlivá vyjádření. „Tak je nebudeme vysílat? Jak se pak ale o tom dozvědí voliči?“ dotázal se.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně reagoval i poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který se zástupců rady na jednání výboru zeptal, zda se chystají předtáčet i jednání Sněmovny. „To někdy není lebeda,“ konstatoval.

Vulgární může být každý

Předseda rozhlasové rady Michal Stehlík opáčil, že radě nepřísluší chystat cokoli do vysílání. Pro jejich stanovisko ale podle něj existovala důvodná podezření, že se mohou vulgarity opakovat. Navíc se podle něj nejednalo o obecné usnesení, ale o usnesení, které se vztahuje ke konkrétnímu pořadu Hovory z Lán, v němž vystupuje prezident.

Na to Jandák upozornil, že sprostá mluva není prezidentovi vlastní, přiklonil se k Zemanovu výkladu, že pouze přeložil vulgární název kapely. Někteří poslanci zase argumentovali, že sprostá slova mohou do vysílání uniknout komukoli, aniž by se to dalo predikovat.

Stanjura pak přečetl diskutovanou část kodexu, která zní, že „pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě“. „Což je skoro každý poslanec,“ doplnil Stanjura, čímž rozesmál přítomné poslance. „Je to pravda, i já občas ujedu, pak se kolegům omlouvám,“ dodal.

„Když se to bude opakovat, bude průser”

Vyjádření rady naopak hájil Martin Kolovratník z ANO, podle kterého „jasně dala najevo, že chce dodržovat kodex“ a vyslala impuls, že je tento kodex jasně daný. Poslankyně Nina Nováková (TOP 09) zase uvedla, že šlo o mírný morální políček, který označila za naprosto správný. K argumentům ohledně předtáčení Sněmovny a hrubého vyjadřování poslanců uvedla, že poslanci jsou na rozdíl od prezidenta „dosažitelnější pro voliče“, proto nelze jejich výroky srovnávat s výroky hlavy státu.

O předtáčení Hovorů z Lán rozhodl v prosinci ředitel rozhlasu Peter Duhan, prezident na to nepřistoupil, proto se Hovory z Lán přesunuly z Českého rozhlasu na Frekvenci 1. Podle Jandáka tak ČRo akorát „nahrál soukromému sektoru, který má větší sledovanost a bude mít ještě větší“.

Duhan byl jednání výboru rovněž přítomen a ani on se nevyvaroval expresivnějšího výraziva. Na adresu rozhodnutí rady prohlásil: „To usnesení varuje generálního ředitele, že když se to stane, tak bude průser.“

Reklama

Výběr článků

Načítám