Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj opět dusí smog, limity překračuje i dvojnásobně

Moravskoslezský kraj se opět potýká se smogem. Limity pro polétavý prach byly ve středu překročeny na všech měřicích stanicích v regionu a leckde dokonce i více než dvojnásobně. Plyne to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

Průměrné denní koncentrace prašného aerosolu se ráno v kraji pohybovaly mezi 65 a 131 mikrogramy na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší situace byla ve Věřňovicích na Karvinsku. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Špatné rozptylové podmínky zřejmě budou i v následujících hodinách. „Během dnešního dne předpokládáme, že se hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu budou s velkou pravděpodobností většinou pohybovat v Moravskoslezském kraji výrazně nad hodnotou imisního limitu,” uvedli meteorologové.

Také podle hodinových koncentrací není situace v kraji příznivá. Na většině území ji meteorologové mezi 06.00 a 07.00 označovali jako špatnou, ve Věřňovicích dokonce jako velmi špatnou, když tam bylo naměřeno 233 mikrogramů na metr krychlový.

Na kvalitu ovzduší v regionu má vliv doprava, průmysl, topení v domácnostech i zdroje ze sousedního Polska. Zhoršené rozptylové podmínky bývají na podzim a v zimě.

Stav znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji
Měřicí stanicePrůměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu PM10 v mikrogramech na metr krychlový (středa v 06.00)
Český Těšín94
Havířov107
Karviná109
Orlová100
Dolní Lutyně-Věřňovice131
Ostrava-Fifejdy87
Ostrava-Mariánské Hory73
Ostrava-Přívoz104
Ostrava-Radvanice83
Ostrava-Zábřeh75
Frýdek-Místek78
Třinec-Kanada65
Třinec-Kosmos75
Opava68
Studénka75
zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám