Hlavní obsah

Úsvit řadí zpátečku, text o prasatech prý zbytečně bagatelizuje téma radikálního islámu

Novinky, Václav Lang
Praha

Hnutí Úsvit si posypalo hlavu popelem. Poté, co vlnu kritiky vzbudilo protiislámským textem, který například radil chodit kolem mešit s prasaty nebo nekupovat v arabských stáncích kebab, se předsednictvo hnutí usneslo, že tento příspěvek zbytečně bagatelizuje závažné téma prorůstání radikálního islamismu. Stanovilo i přísná pravidla pro příští publikování podobných textů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Článek

Autorem kritizovaného textu je Jiří Kobza, bývalý diplomat v Íránu a nyní člen grémia hnutí Úsvit. Předseda hnutí Tomio Okamura jeho příspěvek sdílel na sociální síti a ztotožnil se s ním. Později pro Novinky uvedl, že uveřejněná úvaha na téma islám v ČR je v obecné rovině v souladu s programem Úsvitu, sám by prý ale volil mírnější slova. [celá zpráva]

K problematice se v úterý mimořádně sešlo i předsednictvo hnutí, které posléze představilo stanovisko k tomuto tématu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Sdílený příspěvek, jehož autorem není Tomio Okamura, je zbytečnou bagatelizací tématu a zastírá skutečný rozsah nebezpečí radikálního islamismu, který pro Evropu a západní civilizaci představuje,“ citoval z usnesení předsednictva poslanec Marek Černoch.

Nová pravidla pro podobné texty

Kauza bude mít dopad i do budoucnosti. Napříště by podobné příspěvky měly před publikací projít partajním schvalovacím procesem. „Předsednictvo se usneslo, že oficiální vyjádření hnutí Úsvit k zahraniční politice budou nadále publikována až po projednání orgány hnutí a poslaneckým klubem hnutí Úsvit,“ uvedl Černoch.

Sporný text přitom rozvířil vodu i uvnitř hnutí. V návaznosti na některé výroky Tomia Okamury se rozhodl poslanec Milan Šarapatka skončit se svou rolí zahraničněpolitického odborníka Úsvitu. Nesouhlasí s příliš radikálním tónem Okamurových sdělení.

Islamismus chce však Úsvit řešit i nadále. „Téma radikálního islamismu je zásadním celospolečenským problémem, protože odporuje demokratickým ústavním principům evropských zemí. Nadále se tomuto tématu budeme věcně a komplexně věnovat. Naším cílem je ochrana tradic a kulturního dědictví naší země,“ řekl Černoch.

Reklama

Související články

Okamura: Češi, choďte s prasetem k mešitám

Tomio Okamura, šéf hnutí Úsvit, vydal rozsáhlý článek o islámu na svém facebookovém profilu. Radí Čechům, jak bránit ”dědictví našich předků před islámem”.

Výběr článků

Načítám