Hlavní obsah

Důstojníci mohou vypovídat v kauze Nečasové

Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vyhověl žádosti soudu a zprostil mlčenlivosti trojici důstojníků, kteří jsou obžalováni v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) a údajného zneužití Vojenského zpravodajství. V úterý to potvrdila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Článek

"Ministr obrany již požadavku soudu vyhověl a všechny jmenované zprostil mlčenlivosti v požadovaném rozsahu," uvedla Zechmeisterová. Rozhodnutí se týká exšéfů vojenské tajné služby Milana Kovandy a Ondreje Páleníka a zpravodajce Jana Pohůnka.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová musela odročit jednání hned po jeho zahájení 20. listopadu, protože advokáti obžalovaných namítali, že jejich klienti potřebují k řádné obhajobě rozsáhlejší zproštění mlčenlivosti.

Dosud se vztahovalo na období, ve kterém se podle obžaloby páchala trestná činnost, důstojníci ale chtějí hovořit i o předcházejícím období a metodách práce VZ. Výpovědi by měly obsahovat utajené informace. Vzhledem k tomu bude z jednání zřejmě vyloučena veřejnost.

Zpravodajci pochybení odmítají

Žalobce viní čtveřici ze zneužití VZ. Hrozí jim až pětileté vězení.

Podle státního zastupitelství nynější manželka expremiéra Petra Nečase, dříve Nagyová, zneužila rozvědku v roce 2012, když působila jako šéfka jeho kabinetu. Nechala údajně sledovat jeho manželku Radku. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se s Nagyovou později oženil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, dříve šéf Vojenského zpravodajství, dnes předseda Správy státních hmotných rezerv

Kovanda, Páleník i Pohůnek již dříve odmítli tvrzení o sledování. Podle nich byla akce tzv. kontrasledováním, kterým se prověřovalo podezření o pohybu lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky.

Zadání se prý týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol prý přišel "z nejvyšších míst".

Reklama

Výběr článků

Načítám