Hlavní obsah

Poplatky jsou minulostí, nemocnice si ale automaty nechají

Právo, Václav Pergl

Regulační poplatky ve zdravotnictví jsou od ledna, vyjma poplatku za pohotovost, minulostí. Už se žádné neplatí. Co ale s automaty na tyto poplatky, do kterých velké nemocnice investovaly milióny korun a v areálech jich mají desítky?

Článek

„Automaty si necháme. Některé přeměníme na 90korunový poplatek za pohotovost, jiné zakonzervujeme a dáme do skladu a také jednáme s výrobcem, zda by nešlo automaty předělat například na parkovací automaty,“ řekl Právu v pondělí ředitel pražské FN Motol Miloslav Ludvík. Stejně bude postupovat i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Software umožňuje jejich využití na pohotovostní 90korunový poplatek
mluvčí Nemocnice na Bulovce Martin Šalek

„Automaty si necháme a postupně je chceme přeměnit na některé jiné poplatky ve zdravotnictví, například za nadstandardní služby. Samozřejmě některé využijeme i na pohotovostní službu a možná i na parkování,“ sdělila Právu týž den Dana Jurásková, ředitelka uvedené nemocnice.

V pražské Nemocnici Na Bulovce mají 17 automatů na regulační poplatky a 11 měniček peněz. Všechny ale zůstanou zachovány a budou i nadále fungovat.

„Důvod je prostý. Software totiž umožňuje i přes zrušení 30korunových poplatků jejich využití na pohotovostní 90korunový poplatek, který se stále platí v celé nemocnici od 17 hod. večer do 7 hodin ráno a také o víkendech a svátcích,“ sdělil Právu Martin Šalek, mluvčí uvedené nemocnice.

Dodal, že Nemocnice Na Bulovce je rozlehlý areál a vedení nemocnice považuje za komfortnější pro pacienty, aby pohotovostní poplatek mohli platit v blízkosti ambulancí, kam se svými potížemi přijdou, než aby složitě hledali v rozlehlém areálu nějaké centrální místo k platbě pohotovostních poplatků.

Od Nového roku se ve zdravotnictví platí jen 90korunový poplatek za pohotovostní službu a pohotovostní zubní službu. Jiné poplatky se již nehradí, a to ani nemocniční poplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám