Hlavní obsah

Zeman: Na sjezd ČSSD teď nepřijedu, ani kdyby Sobotka chtěl

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by již nepřijal pozvání na sjezd ČSSD, ani kdyby ho předseda strany Bohuslav Sobotka pozval. Řekl to v neděli, kdy byl poprvé hostem Prezidentského Pressklubu na Frekvenci 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Předseda ČSSD v pátek oznámil, že na březnový stranický sjezd nepozve představitele jiných politických stran ani ústavní činitele. To se týká i prezidenta Zemana.

„Byl jsem připraven přijet na sjezd sociální demokracie, ale teď jsem připraven nejezdit, i kdyby pan Sobotka změnil názor. Maminka mně vždy říkala, nikdy se necpi tam, kam tě nezvou,“ konstatoval prezident.

Na otázku, zda by volil Sobotku předsedou strany, diplomaticky odpověděl: „Ruku bych nezvedal, protože hlasování je tajné.”

Zeman jako bývalý předseda strany přijel naposledy na sjezd ČSSD předloni do Ostravy. Tehdy řekl, že nehodlá ČSSD rozkládat.

Sobotkovy a Zemanovy vztahy se vyhrotily po předloňských říjnových volbách do Sněmovny po tzv. lánském puči.

Zemanův poměr k ČSSD také poznamenala situace při prezidentské volbě v roce 2003, kdy ho část spolustraníků nepodpořila.

Babiš silnou osobností 

Na otázku moderátora, zda si myslí, že se tento rok vyhrotí situace ve vládní koalici, prezident odvětil, že k tomu podle něj není důvod. „Vyhrotí se to až před krajskými volbami, kdy se jednotlivé strany budou předhánět,“ konstatoval Zeman.

Přestože s premiérem Zeman nemá úplně ideální vztahy, nevidí v tom problém. Například s Václavem Klausem sice nebyl názorově zajedno, ale respektovali se a dodržovali dohody. „Pokud jde o Sobotku, žádné dohody jsme neuzavřeli, takže tam není problém,“ podotkl Zeman.

Na otázku, zda vládě šéfuje Sobotka či ministr financí Andrej Babiš, hlava státu odpověděla, že Sobotka má za úkol udržet vládu a Babiš se musí starat o fungování ekonomiky. „Jestliže je Babiš silnou osobností, o čemž není sporu, není to důvod, aby vláda trpěla. Je to minimálně druhý nejvýznamnější člen vlády,“ sdělil prezident.

Maršál čínské tajné služby 

Miloš Zeman se rovněž vyjádřil k protiruským sankcím s tím, že česká politika je občas v pokušení papouškovat názory jiných zemí. „Četl jsem prohlášení rakouského kancléře, že sankce jsou nesmysl. My jsme takové prohlášení na rozdíl od jiných zemí nevydali,“ upozornil prezident.

Dále uvedl, že na internetu zhlédl video z ukrajinského Majdanu z 1. ledna, kde protestující nesli portrét Stepana Bandery, jenž tam vypadal jako Reinhard Heydrich. „Volali hesla jako smrt Polákům, židům a komunistům bez milosrdenství. Bylo to jako nacistické průvody. Něco je špatně s Ukrajinou i s EU, která proti tomu neprotestovala,“ prohlásil.

Prostor v pořadu dostali také posluchači, kteří mohli zasílat své dotazy. Jeden z nich se Zemana zeptal, zda je dvojitý agent, jak to o něm prohlásil Martin Bursík. „Bursík je chudák a neúspěšný člověk. Přijímal jsem vedoucího čínské delegace a z legrace jsem se ho ptal, zda by mi nemohli dát funkci generála čínské tajné služby, a on mi dal funkci maršála. Nevím ale, zda to zahrnuje i honorář,“ odpověděl Zeman.

Prostudoval Kajínkův spis

Jiný posluchač se prezidenta ptal, jestli se angažoval v kauze kolem odsouzeného Jiřího Kajínka, jak sliboval.

„Pozval jsem ministryni spravedlnosti a požádal jsem ji, aby zvážila, jestli by měl být proces předán k jinému soudu. Rozhodnutí je ale pouze na ní. Já jsem si vyžádal spis a celý jsem ho přečetl, slovo vražda na těch stranách ovšem není,“ odvětila hlava státu.

Na závěr Zeman prohlásil, že si do příštího pořadu prostuduje slovník vulgarismů, aby je prý uměl použít.

S prezidentem vysílal v minulém roce Český rozhlas Hovory z Lán, kde ale v posledním pořadu padlo několik vulgarit. Rada ČRo následně uvedla, že rozhlas porušil zákon i kodex Českého rozhlasu, ale uznala výjimečnost situace.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Ředitel rozhlasu poté prezidenta informoval, že pořad bude předtočený, což ale Zeman odmítl a přijal nabídku rádia Frekvence 1, které bude čtyřikrát ročně vysílat Prezidentský Pressklub.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám