Hlavní obsah

Co osobnosti přejí Česku v roce 2015

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakce Práva oslovila některé osobnosti z oblastí umění, vědy i sportu, aby popřáli Česku do nového roku 2015.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zdeněk Mahler, spisovatel, scenárista

Foto: Archiv, Právo

Výtečný vypravěč, spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler.

Není to lehká otázka. Moc bych si přál, aby se uplatnilo co nejvíc inteligentních a charakterních lidí. Je to snad vágní odpověď, ale domnívám se, že to je právě to, co naše země potřebuje nejvíc. A přál bych si, aby ten příští rok byl lepší, než bude.

Pavel Pafko, chirurg

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pavel Pafko

Přesto, že životní standard naší společnosti je tak vysoký, jak v minulosti nikdy nebyl, vnímám jisté napětí a nedůvěru mezi lidmi, kterou se vedení společnosti snaží řešit zvyšující se byrokracií. Přál bych si, abychom v roce 2015 neviděli za každým počinem člověka primárně něco nekalého a aby ubylo byrokracie, která i ve zdravotnictví odvádí pozornost od nemocného.

Peter Weiss, velvyslanec Slovenska v Praze

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Weiss

České republice bych rád popřál pozitivní náladu a další hospodářský růst, úspěšné působení vlády, politickou stabilitu i to, aby zdejší politické spory byly jen konstruktivní. Samozřejmě si přeji dobré a vynikající vztahy se Slovenskem i pokračování a prohlubování evropského kurzu země. A protože Slovensko nyní předsedá visegrádské čtyřce, přál bych si také dobrou spolupráci v rámci V4.

Veronika Bromová, výtvarnice

Foto: Jan Šída , Právo

Veronika Šrek Bromová je sice považována za fotografku, ale fotografie je pro ni jen východiskem dalších tvůrčích experimentů.

České republice do roku 2015 přeji, aby se jí podařilo zvednout morální kodex, který byl děním v politice rozmetán na prach. A aby byly znovu obnoveny morální kvality ve společnosti, nejen u politiků, ale také u obyčejných lidí.

Michal Viewegh, spisovatel

Foto: Martin Mašín

Michal Viewegh

Když si připomenu několik posledních vystoupení pana prezidenta, tak bych přál víc vkusu. Abych ale nebyl depresivní, tak bych také přál víc dobrých lidí. Takových, jací jsou kolem mě, a já jsem tomu moc rád.

Eva Kantůrková, spisovatelka, scenáristka

Foto: František Cinger, Právo

Prozaička, scenáristka, kdysi vězeňkyně a poté mluvčí Charty 77 Eva Kantůrková.

Přála bych republice, abychom se zbavili hašteřivosti a nerozumu, dokázali se zamyslet nad názorem toho druhého, neztráceli při tom smysl pro humor a připustili si možnost, že svět je lepší, než se nám zdá.

Wabi Daněk, hudebník

Foto: Jan Handrejch, Právo

Wabi Daněk

Když se rozhlédnu po světě, hodil by se nám velký kus švýcarské akurátnosti, velký kus islandské nekompromisnosti a pak, až by tyhle vlastnosti aspoň trochu zaručily, že se ty prachy nevyplýtvají na blbosti nebo docela neztratí, velký kus saúdského rozpočtu. Všech ostatních darů potřebných ke spokojenému životu u nás máme dost.

Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Brožek

Především bych chtěl, aby ubylo na horách a mezi lidmi netolerance a přidělávání si problémů. Vezmu-li situaci na českých sjezdovkách, tak na tisíc lyžařů stačí dva pitomci, kteří to ostatním dokážou dokonale otrávit. Za Horskou službu bych si přál, abychom konečně vyřešili rádiovou síť, kterou bezvýsledně řešíme už pátým rokem.

Ivanka Hájková učitelka chemie na Gymnáziu

Jiřího Wolkera v Prostějově, vítězka loňského ročníku ankety Zlatý Ámos

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivanka Hájková

Přeji lidem zdraví, úspěchy, a aby se jim podařilo splnit, co si přejí. Mně se na sklonku profesionální kariéry podařilo dosáhnout úspěchu, o kterém se mi nikdy ani nesnilo. Podobné radostné zážitky v pracovním i osobním životě přeji i všem ostatním lidem.

Václav Pilař, fotbalista

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Pilař

Zůstanu ve sportovní branži a všem českým reprezentantům bych popřál, aby úspěšně konkurovali světové špičce. S reprezentací bych chtěl, abychom jeli v podzimních kolejích a bavili lidi výsledky i hrou.

Vladimír Růžička, hokejový trenér

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička

Všem lidem u nás bych přál, aby měli v příštím roce klidný a spokojený život. Hokejovým fanouškům budeme chtít s reprezentací udělat radost při mistrovství světa v Praze. Očekávání budou veliká. U nás je hokej hodně sledovaný, každého bere a vím, že všichni touží po medaili. Věřte mi, to přání máme všichni společné.

Tomáš Sivok, fotbalista

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Sivok

Přál bych všem víc vzájemné úcty, aby si lidé vážili jeden druhého a chovali se k sobě bez zášti a závisti. Když budeme slušní a projevíme k sobě respekt, podaří se realizovat spousta pozitivních věcí. Hraju fotbal v Turecku, ale i za národní tým, tak bych lidem doma přál, abychom jim dělali radost a oni na nás mohli být pyšní.

Ondřej Synek, veslař

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Synek

Lidem přeju hodně zdraví, protože to se nedá ničím jiným nahradit a je základním předpokladem, aby mohly fungovat i všechny další věci. Chtěl bych také, aby co nejvíc lidí sportovalo, protože platí, že ve zdravém těle je zdravý duch. Sám na sobě cítím, že se mi tkaničky zavazují hůř a hůř.

Petr Rak, hasič

Velitel Sboru dobrovolných hasičů Vlachovic na Zlínsku, asistujících při zásahu u muničního skladu u Vrbětic: „U nás se říká: zdraví, štěstí, boží požehnání. Situaci, kterou jsme ve Vlachovicích při prvním výbuchu muničního skladu v říjnu a při dalších událostech zažili, už nechci komentovat. Doufáme a přejeme si, aby to dopadlo tak, že se lidé u nás v obci a v okolí budou cítit bezpečně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám