Hlavní obsah

Neandertálci neřvali, kritizují Zemanův projev vědci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Odborníci z Hrdličkova muzea člověka při Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity se ohradili proti nedávnému výroku prezidenta Miloše Zemana. Ten ve svém vánočním poselství minulý týden přirovnal své demonstrující odpůrce k neandertálcům, neboť se podle něj stejně jako oni dorozumívají řevem. Podle vědců je však tato informace mylná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při vánočním projevu z Lán

Článek

„Neradi bychom se míchali do politiky, ovšem očividná nepravda z neznalosti a nactiutrhačné řeči o vymřelém lidském druhu, kterých se dopustil ve svém projevu jeden nejmenovaný český prezident, si zaslouží komentář a také zřejmě i dopis adresovaný Kanceláři prezidenta republiky s žádostí o vysvětlení, z jakých zdrojů pan prezident čerpal,“ stojí v prohlášení na facebookovém profilu Hrdličkova muzea.

Autorům totiž vadilo prezidentovo vyjádření, v němž zkritizoval demonstranty, kteří proti němu v uplynulých dnech hlasitě protestovali. „Nikdy nebudu ustupovat řvoucímu davu. Naposledy se řevem dorozumívali neandertálci, ale to je poměrně dávno,” prohlásil Zeman v pátek. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neřvali, používali řeč

Vědci mu ale oponují: „Neandertálci se nedorozumívali řevem, jak se domnívá pan prezident. Dle morfologických i genetických charakteristik používali řeč stejně jako náš druh, tedy Homo sapiens. Co se navíc onoho řvoucího davu týče, před kterým nehodlá dotyčný prezident ustupovat – populace neandertálců byla podle všeho tak malá (tisíce, maximálně desítky tisíc jedinců) a její hustota tak nízká, že by nikdy takový dav nebyly schopni vytvořit,“ uvedli.

Prezidenta na závěr vzkazu také popíchli. „Zrnko pravdy snad může být v tom, že na onom shromáždění nějací neandertálci skutečně byli – v genomu dnešních Evropanů lze najít nejméně čtyři procenta DNA neandertálců, platí to však nejen pro demonstrující, ale také pro pana prezidenta samotného. No, těšíme se na to, zda a jaké zdroje dodá prezidentská kancelář pro tvrzení pana prezidenta o neandertálcích, kterým je zmíněnými výroky mírně utrháno na cti.“

Ovčáček: Diskuse, ne pískot

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka chtěl ale Zeman svým výrokem poukázat na to, že by na sebe lidé s rozdílným názorem neměli ve svobodné společnosti křičet a pískat, ale měli by být schopni diskuse.

"Pan prezident ve svém vánočním poselství jasně poukázal na to, že v demokratické, svobodné společnosti, ve které žijeme, by lidé, kteří mají rozdílné názory, měli být schopni spolu diskutovat a vzájemně si naslouchat. Nikdo z nás určitě nechce, abychom na sebe řvali, pískali a házeli předměty. Věřím, že s tímto poselstvím pana prezidenta souhlasí i odborníci z Hrdličkova muzea člověka, kteří se rozhodli s koncem roku provádět osvětu o životě neandertálců," reagoval v pondělí na Facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám