Hlavní obsah

Stát na granáty v Bořím lese zapomíná, zlobí se Břeclavští

Právo, Milan Vojtek

Asi se musí stát pořádný malér – až pak se snad bude něco dít. Podle všeobecného mínění obyvatel Břeclavi se problém nevybuchlé munice v Bořím lese, v těsném sousedství města, začne řešit, až zase někdo zemře.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Apely města upozorňující na problém munice v sousedství frekventovaných turistických tras přivolaly zájem Jihomoravského kraje. Jenže tím vše fakticky skončilo. Otázka, kdo zajistí odstranění munice z lesa a hlavně kdo to zaplatí, stále není zodpovězena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nového starostu Břeclavi Pavla Dominika (Pro region) ještě před nástupem do funkce nechal jeho předchůdce Oldřich Ryšavý ještě před ukončením svého mandátu zasvětit do problému.

Dominik tak má o problému nutné informace. Je seznámen i s výsledky policejního cvičení, které skončilo potvrzením předpokladu o munici utopené v jímce v lese.

„Upřímně řečeno, nějaká munice ve studni někde v osmnáctimetrové hloubce mi nevadí tak jako to, co je v lese kousek pod povrchem. Nechci se dočkat situace, kdy tam někdo zakopne o granát a zemře,“ připomíná starosta. Studna, kde pyrotechnici při cvičení skutečně našli munici, je jen zajištěná, voda stále ukrývá náboje.

Pyrotechnici nemají čas

Cvičení v lese plném munice bylo shodou okolností právě v den, kdy vypuklo peklo ve Vrběticích a pyrotechnici z Bořího lesa tam byli odvoláni. „Bylo mi řečeno, že zprávu k Bořímu lesu připraví pyrotechnici, ti ale nemají čas, protože jsou všichni ve Vrběticích,“ řekl starosta.

Na téma nebezpečného lesa přišla řeč na nedávném jednání bezpečnostní rady města s tím, že problém se řeší „o patro výš“, na kraji. Existuje několik scénářů, podle nichž by se mohli zapojit pyrotechnici, které zaměstnají Lesy ČR, nebo specialisté najaté firmy. Dořešené ale není, kdo to zaplatí.

Od druhé světové války stát nenašel peníze na úplnou očistu lesa. Část vyklidila armáda, část pyrotechnik František Macka a oblasti, kde měly být lesní práce, na sklonku devadesátých let čistila společnost Geofyzika. Od té doby se ale nic nedělo a podstatná část lesa není zbavena munice.

Snad Vrbětice pomohou i Břeclavi

„Doufám, že se teď kvůli Vrběticím situace změní a zvolíme systémový přístup, díky kterému bychom munici v lese zlikvidovali,“ připomíná nutnost řešení problému hejtman Michal Hašek.

Podle odborníků je situace ve Vrběticích a Bořím lese srovnatelná. „Munice se odjišťuje letem. Veškerá munice v Bořím lese letěla poté, co muniční továrnu vyhodili do vzduchu Rusové,“ připomíná Macka.

Stejně tak letěla vzduchem i munice ve Vrběticích. Ta je ale proti korozí narušeným granátům s odhalenými spouštěcími mechanismy na Břeclavsku nová.

Ze zhruba 1800 hektarů lesa lze za vyčištěný považovat jen zlomek. Jen Macka zlikvidoval 15 453 kusů munice, Geofyzika 17 570. Jenže stále ještě 1550 hektarů čeká na odstranění munice, přičemž náklady na hektar jsou zhruba sto tisíc korun.

Je tak zapotřebí 155 miliónů korun. Následkem manipulace s nalezenou municí z Bořího lesa zatím zemřelo pět lidí, další utrpěli těžká zranění, naposledy 31. srpna 2012 dvaašedesátiletý muž, který munici rozebíral v dílně svého domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám