Hlavní obsah

Zeman ve vánočním poselství pochválil vládu, své kritiky z Albertova přirovnal k neandertálcům

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman při svém pátečním vánočním projevu ocenil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) za to, že lidem dává naději. Zároveň ale vládu nešetřil kvůli služebnímu zákonu, s nímž nesouhlasí. Na adresu svých hlučných kritiků z Albertova vzkázal, že nebude ustupovat řvoucímu davu, neboť řevem se podle něj dorozumívali neandertálci.

Nebudu ustupovat řvoucímu davu, prohlásil Zeman Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Tato vláda dala lidem naději. A naděje je významný psychologický faktor ekonomického růstu... Roztočila se tedy kola ekonomiky, která předtím byla zabržděna nesmyslnou politikou předminulé vlády,” zhodnotil prezident působení Sobotkova kabinetu.

Podle jeho slov vláda pomohla rodinám s dětmi i penzistům. Také ocenil zvýšení minimální mzdy, které je podle něj větší motivací k práci.

Kritika služebního zákona

Zeman se ale také vrátil ke sporům kolem služebního zákona. Podle něj je to „jediný, ale zato podstatný rozpor mezi vládou” a ním. Připomněl, že se „vláda zavázala, že zcela odpolitizuje státní správu. Ve skutečnosti ale podle mého názoru tuto státní správu jen dále zpolitizovala tím, že vysoké úředníky státní správy nominují politici,“ dodal.

Zeman o služebním zákonuVideo: Česká televize ČT24

Proto prý podal podnět k Ústavnímu soudu, aby schválený služební zákon přezkoumal. [celá zpráva] Podle Zemana je norma protiústavní, protože diskriminuje nestraníky.

„Státní správu mají vykonávat profesionálové a ne političtí spřízněnci,” konstatoval prezident.

Suverénní země

Prezident také prohlásil, že chce být hlavou suverénní země, která hájí své národní zájmy podobně, jako to dělají ostatní státy.

Česká republika by podle něj měla být zemí, která „nepodléhá vnějším tlakům jako v době Varšavské smlouvy nebo Rady vzájemné hospodářské pomoci.”

Řev neandrtálců

Po svém se hlava státu vyjádřila také ke kritice, které čelí kvůli letošním vulgaritám a kontroverzním hodnocením událostí 17. listopadu.

„Nikdy nebudu ustupovat řvoucímu davu. Naposledy se řevem dorozumívali neandertálci, ale to je poměrně dávno,” prohlásil Zeman na adresu tisíců lidí, kteří letos vyšli do ulic projevit nespokojenost s jeho působením v čele země.

„Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se za symbol boje za lidská práva vydávala pornografická skupinka s vulgárním názvem, protože je to urážka skutečných bojovníků za lidská práva,” stojí si za svým hodnocením ruských aktivistek ze skupiny Pussy Riot.

„Nikdy se nebudu podbízet přikrášlováním našich dějin podle principu co Čech to hrdina, i když vím, že by to bylo nanejvýš populární,” vyjádřil se k výhradám, které vyvolala jeho slova, že zásah pořádkových jednotek 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze nebyl žádným masakrem.

Předtočený projev prezidenta letos odvysílala televize Nova, která také přenos zajišťovala. Diváci České televize jej mohli vidět jen na ČT24, Zemanovo poselství posluchačům nabídl také Český rozhlas.

Loňský projev prezidenta vidělo na ČT1 788 000 diváků. Ve srovnání s projevy předchozích hlav státu o něj nebyl tak velký zájem. Před obrazovky České televize vánoční poselství v uplynulých letech přilákalo přes milión lidí. Miloš Zeman ale loni změnil tradici a rozhodl se vánoční projev pronášet 26. prosince. Jeho předchůdci se k lidem obraceli v novoročním poselství až 1. ledna.

Anketa

Jak hodnotíte vánoční poselství prezidenta Zemana?
Pozitivně, vystihl hlavní problémy posledního roku
58,6 %
Negativně, nenaplnil má očekávání
6,1 %
Prezidentův projev mě nezajímal
35,3 %
Celkem hlasovalo 14144 čtenářů.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám