Hlavní obsah

Chřipka je na minimu, očkuje se stále

Praha

Případů chřipky je v současnosti v Česku i celé Evropě minimum, akutní nemoci dýchacích cest způsobují v prosinci hlavně nechřipkové viry. V systému evropského sledování bylo ve 35 státech z 848 vzorků potvrzeno 27 případů chřipky A a 12 případů chřipky B, informuje Státní zdravotní ústav na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Nemoci dýchacích cest způsobují v prosinci hlavně nechřipkové viry. Ilustrační foto

Článek

Proti chřipce se stále ještě očkuje, odborníci radí posilovat imunitu a bránit se viróze či nachlazení životním stylem a stravou.

"Proti chřipce se stále ještě očkuje, obecně platí, že očkování končí, když hlavní hygienik ČR vyhlásí epidemii," řekl lékař Jan Rutsch z pražského centra cestovní medicíny. Epidemie v ČR obvykle začíná v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února. Obvykle onemocní milión lidí, v souvislosti s chřipkou zemřou 2000, z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobé chronické nemoci.

Spánek, jídlo, životní styl

Podle poradkyně čínské medicíny Marcely Slavíčkové si každý vytváří zdraví nebo nemoc svým způsobem života. "Onemocní jenom nevyrovnaný a oslabený organismus, který nezvládne ataky počasí a stresu," řekla. Správné fungování těla člověk posílí, když vyloučí, co mu nejvíc vadí. V podzimních měsících vadí vysušování v zimních měsících ochlazování.

Prevence je podle Slavíčkové individuální, platí ale obecné zásady pro všechny. Především radí vynechat pečivo, nebo jej omezit. Obilná jídla radí jen ve vařené či lehce opečené formě, například jako placky, které nevysušují tělo. "Vysušení je vstupním terénem pro nemoc," upozornila. Další její radou je dostatečně spát, uléhat brzy zvečera. "Ve spánku se organismus opravuje a tvoří energetické zásoby stejně jako z příjmu potravy," řekla.

Podle Slavíčkové by poslední jídlo dne nemělo obsahovat syrové ovoce a zeleninu, zatěžují trávení a ruší obnovu tělesných sil, navíc ochlazují tělo, což usnadňuje vstup virózy. Prevencí nachlazení je i přestat kouřit.

Choďte víc pěšky

Lékaři doporučují na podporu imunity dostatek pohybu, není nutno lámat rekordy, stačí víc chodit pěšky. Radí stravování bez stresu, jíst se má pravidelně, menší porce, kvalitní a čerstvé suroviny. Tělu prospívají vitamíny a stopové prvky z ovoce, listové zeleniny, ořechů, luštěnin, kyselého zelí, mléčných výrobků a čerstvého masa, hlavně ryb.

Důležité je dodržovat pitný režim, dva až tři litry tekutiny denně, nejlépe čistou vodu a bylinné čaje. Imunitu posiluje otužování, kdo nemá k dispozici saunu, může se denně sprchovat pár minut studenou vodou. Zásadní je odpočinek, tělo potřebuje regenerovat. A důležité je mít v teple ruce a nohy. Krevní oběh v nich je zpomalený, snáze tak prochladnou a hrozí nemoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám