Hlavní obsah

Ve Vrběticích uplyne lhůta ke vstupu do areálu, pyrotechnici se budou moci vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vrběticích na Zlínsku před nedělní půlnocí uplyne devítidenní lhůta stanovená pro bezpečný vstup do areálu muničních skladů. Tu stanovili pyrotechnici k tomu, aby byla zajištěna bezpečnost pro čištění a odvoz munice. K poslednímu neřízenému výbuchu došlo minulý pátek.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Policisté hlídají přístupové cesty do rizikové oblasti u muničního skladu ve Vrběticích.

Článek

"Žádný výbuch v noci na dnešek nezazněl, v areálu je klid. Devítidenní lhůta vyprší dnes před 23:00. Lhůta byla stanovena z bezpečnostních důvodů, aby mohli pyrotechnici areál čistit od rozházené munice. Pokud se nic nestane, mohou s tím začít od pondělí," řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici po uplynutí lhůty budou moci vstoupit do vymezeného prostoru v okolí obou epicenter vybuchlých skladů. Poté začnou čistit areál od munice rozházené po výbuchu druhého skladu z 3. prosince. Kromě čištění příjezdových cest k jednotlivým skladům budou muset zkontrolovat neporušenost oplášťování skladů a jejich střech.

Vybudují i místo pro otáčení nákladních automobilů a další techniky. V případě příznivého počasí by se podle policie munice z Vrbětic, části obce Vlachovic, mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

Okolní obce žádají obyvatele, aby nepoužívali pyrotechniku

Uplynutí lhůty a především následný odvoz veškeré munice z areálu bývalých vojenských skladů vyhlížejí především obyvatelé dotčených obcí. Výbuchy jsou zde citlivé téma zejména pro starší obyvatele. V souvislosti s tím vyzval například proto obecní úřad ve Vlachovicích na svých stránkách, aby v nastávajícím období svátků, slavení Silvestra či Nového roku, nepoužívali lidé zábavní pyrotechniku. Výstřely by měli na linku 158 hlásit také účastníci honů.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám