Hlavní obsah

Angalifu uhynul, ale naděje pro bílé nosorožce ještě žije

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt záchrany kriticky ohrožených nosorožců severních bílých pokračuje. Přestože v neděli v zoo v americkém San Diegu uhynul samec jménem Angalifu, pokusy o rozmnožení tohoto vzácného druhu pomocí embryotransferu to neohrozí, tvrdí Dana Holečková, expertka v oblasti programů na záchranu nosorožců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nosorožec bílý má poslední šanci na záchranuVideo: Reuters

 
Článek

„Angalifu po sobě zanechal dostatek genetického materiálu použitelného pro případnou umělou reprodukci,“ potvrdila Holečková, která bývala i ředitelkou královédvorské zoo.

Zoo v San Diegu má ještě samici Nolu. Přibližně 30letou jalovou samici Nabiré chovají ve Dvoře Králové, odkud původně čtveřice bílých nosorožců putovala v rámci programu Poslední šance na přežití do keňské rezervace Ol Pejeta.

Odchytu Angalifua asistoval Vágner

Skupinka pěti dosud žijících severních bílých nosorožců byla odchycena spolu s dalšími v polovině sedmdesátých let minulého století v Súdánu.

Šest zvířat putovalo díky zakladateli českého safari Josefu Vágnerovi do zoo ve Dvoře Králové a zhruba stejný počet včetně Angalifua zůstal v zoo v súdánském Chartúmu.

Foto: CNN

Uhynulý nosorožec Angalifu

Angalifu strávil v Chartúmu sedmnáct let, poté se dostal do zoo v San Diegu.

„Nola i Angalifu žili v San Diegu odděleně a nikdy nepřivedli na svět potomky. Angalifua chovali v chartúmské zoo zřejmě osamoceně, a nestačil si proto vytvořit správné sociální vazby. Jednoduše si odchovem v africké zoo vypěstoval sociální problém a nesnesl ostatní nosorožce,“ přiblížila Holečková.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorští nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Šest bílých nosorožců, kteří dorazili do zoo ve Dvoře Králové, přivedlo na svět čtveřici mláďat. Poslední samice Fatu odvezená spolu s trojicí nosorožců do rezervace Ol Pejeta se narodila v roce 2000.

„Nebýt tehdejšího transportu mláďat severních bílých nosorožců do Dvora Králové, tak už tento druh beznadějně vyhynul,“ tvrdí Holečková. Královédvorští nosorožci se sice začali v africké domovině pářit a Fatu dokonce krátce zabřezla, ale mládě nakonec nedonosila.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorští nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta.

„Důvodem může být i skutečnost, že těchto zvířat je opravdu málo a nebyly nastoleny optimální sociální vazby. Mají tím pádem zúženou genetickou informaci. Zřejmě budou i sociálně jiní než jejich jižní poddruh. Patrně jde opravdu o dva různé druhy,“ míní Holečková.

Šance embryotransferu

Odborníci z Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat v Berlíně připravují nyní v Africe jedinečný pokus rozmnožit severní bílé nosorožce pomocí embryotransferu - zavedení laboratorně získaného embrya do dělohy náhradní matky nosorožce bílého jižní formy. [celá zpráva]

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorští nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Odběr genetického materiálu musí veterináři provést v celkové anestezii, což může u trojice vesměs nijak mladých zvířat způsobit neočekávané komplikace.

„Uvědomujeme si, jaké riziko podstupujeme a jsme připraveni na sebe vzít odpovědnost. Musíme však využít všechny možnosti, které by mohly přispět k záchraně tohoto mimořádně ohroženého druhu,“ uvedl ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Reklama

Výběr článků

Načítám