Hlavní obsah

O víkendu bude až devět stupňů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli je skoro polovina prosince, teploty budou v následujících dnech připomínat spíš podzim. O víkendu naměříme až devět stupňů Celsia, navíc bude pršet. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ve čtvrtek ještě bude Českou republiku ovlivňovat chladnější vzduch od západu, takže naměříme v odpoledních maximech 1 až 5 stupňů. „Na horách bude sněžit, v nížinách kolem 500 metrů nad mořem bude déšť nebo déšť se sněhem,“ řekla Novinkám Honsová.

Vát bude čerstvý vítr o rychlosti až 20 metrů za sekundu, který na horách vytvoří sněhové jazyky, v nížinách bude mít na svědomí zlepšení rozptylových podmínek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ráz počasí se změní v pátek, kdy do České republiky přivane teplý vzduch od jihozápadu. Ráno tak naměříme 3 až –1 stupeň, v odpoledních maximech 3 až 7 stupňů. Převládat bude oblačno, přechodně může být i polojasno. „Pokud budou srážky, tak na horách se bude jednat o sněhové, v nížinách půjde jen o slabé mrholení,“ uvedla meteoroložka.

Vánoce na blátě

Ještě víc se vlivem jihozápadního proudění oteplí v sobotu. Ráno bude 5 až 1 stupeň, odpoledne 5 až 9. Celý den bude oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami, které mohou být od 900 metrů sněhové.

V neděli bude podle Honsové oblačno až polojasno s ranními minimy od 3 do –1 stupně a odpoledními maximy od 6 do 8 stupňů. Srážky budou jen ojedinělé.

V první polovině příštího týdne se budou maxima držet kolem 8 stupňů Celsia. Zatímco v pondělí a úterý bude oblačno až polojasno s ojedinělými srážkami, od středy oblačnosti i srážek přibude.

Všechno ale zatím nasvědčuje, že Vánoce budou na blátě. Globální meteorologické modely, které jsou na 70 procent úspěšné, podle Honsové ukazují, že na Štědrý den se sněhu nedočkáme. „Vánoce tak nejspíš budou opět na blátě, naposledy byly bílé v roce 2010,“ připomněla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám