Hlavní obsah

Bouchnout to všechno, otřásl by se Zlín i Trenčín, zaznělo k muničnímu skladu na zastupitelstvu

Právo, Jiří Růžička

Pokud by vybuchla veškerá munice, která je ve skladech v areálu v okolí Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku, byly by důsledky srovnatelné s explozí jaderné pumy bez radioaktivního záření. Na jednání krajského zastupitelstva Zlínského kraje to řekl zastupitel a bývalý starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš (SPOZ).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Krajský zastupitel Zlínského kraje Dalibor Maniš, podle kterého by výbuch všech skladů současně otřásl i Zlínem.

Článek

„Při prvním výbuchu jsem byl na cestě ze Zlína a do prostoru už mě ani nepustili, druhý výbuch, to bylo legální zemětřesení. Kdyby to tam buchlo všechno, těch údajně 7000 tun munice, tak by to zatřepalo nejenom okolím, ale i Zlínem, až i Vsetínem a Trenčínem. Vím, o čem mluvím, s municí jsem v muničních skladech pracoval,“ uvedl Maniš.

Jeho vystoupení se rychle snažil mírnit hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). „Pyrotechnici nás ujišťují, že k něčemu takovému dojít nemůže, za normálních podmínek to samo vybuchnout nemůže, je to všechno uložené, zabezpečené.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Já jediný jsem z ústavních činitelů a zřejmě i z vás tady pyrotechnik, dělal jsem bezpečnostního technika ve Zbrojovce Vsetín. Podle mého ty objekty byly postaveny za první republiky a byly postaveny tak, aby v případě výbuchu nezpůsobily větší škody v okolí a nebylo ohroženo civilní obyvatelstvo. Tento účel zjevně splnily. Zabiti byli pouze ti dva lidé, kteří byli v epicentru a kteří první výbuch asi zavinili,“ zapojil svůj odborný posudek senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Bůhví, jaká mafie za tím vším je, kam až sahá
Dalibor Maniš

„Nikdo ale nedokáže pochopit, proč bouchl druhý sklad. Byla by to neuvěřitelná náhoda, kdyby bouchl jen tak sám,“ dodal Čunek.

Krajští zastupitelé se neshodli, jestli měl hejtman Mišák vyhlásit stav nebezpečí a sám řídit postup v krizové situaci. Podle Čunka to měl udělat. Mišák se hájil tím, že takový postup by vyvolal dvojkolejnost řízení a že řízení a informování ze strany Policie ČR akceptovala i vláda ČR.

„Celá situace u Vrbětic je problémem státu, my jsme součinnostní složka. Je plýtvání energií snažit se shodit odpovědnost na kraj,“ zdůraznil Mišák.

„Pokud Vojenský technický ústav, který řídí Armáda ČR, uzavíral smlouvy o uskladňování munice, ať si nese odpovědnost,“ připojil Dalibor Maniš. „Bůhví, jaká mafie za tím vším je, kam až sahá. Bůhví, jak stará ta munice je, předělávaly se štítky,“ vyslovil se Dalibor Maniš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám